Bilim insanları asteroit molozunun karbonun yanı sıra su tutucu kil mineralleri formunda su taşıdığını belirtti
NASA, geçtiğimiz ay uzaydan getirilen ilk asteroit örneklerini sergiledi. Şu ana kadar bir asteroitten dünyaya getirilen en büyük madde, siyah toz ve molozdan oluşuyor.
Bilim insanları yaklaşık 100 milyon kilometre uzaklıktaki Bennu adlı karbon açısından zengin asteroitten bir fincan dolusu örnek almayı bekliyordu ancak ne kadarının alındığından hala emin değiller.
Yetkililer, Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlik sırasında belirsizliÄŸin ana örneklem odasının henüz açılmamasından kaynaklandığını belirtti.
Arizona Ãœniversitesi’nden Dante Lauretta, “Çalışma yavaÅŸ ve titiz bir ÅŸekilde ilerliyor, ancak bilimsel bulgular baÅŸladı” ifadelerini kullandı.
NASA’nın Osiris-Rex uzay aracı, örnekleri üç yıl önce Bennu’nun yüzeyinden topladı ve geçen ay Dünya’ya yakın uçuÅŸu sırasında bunları kapalı bir kapsül içinde yeryüzüne gönderdi.
Beklenen fincan dolusu örnek, Japonya’nın birkaç görevde topladığı çay kaşığı kadar örnekten çok daha fazlaydı.
Siyah toz ve parçacıkların iç numune odasının dış kenarına dağılmış durumda olduÄŸunu belirten Lauretta, hala incelenecek “dünya dışı materyallerle dolu bir hazine sandığı” bulunduÄŸunu söyledi.
Güneş sisteminin başlangıcından kalma korunmuş yapı taşları bilim insanları için paha biçilemez önemde.
Asteroit parçaları, uzay merkezindeki yeni bir laboratuvarda, yalnızca koruyucu giysiler giyen bilim adamlarının erişebildiği kilitli kapılar ardında tutuluyor.
Uzay üssündeki etkinlikte de örneklerin sadece fotoğrafları ve videoları sergilendi.
Lauretta ve diğer bilim insanları, asteroit molozunun karbonun yanı sıra su tutucu kil mineralleri formunda su taşıdığını belirtti.
“Suyun Dünya’ya bu ÅŸekilde ulaÅŸtığını düşünüyoruz” diyen Lauretta “Bennu’da gördüğümüze benzer mineraller 4 milyar ila 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya inerek dünyamızı yaÅŸanabilir hale getirdi,” ifadelerini kullandı.
GüneÅŸ’in oluÅŸumundan bu yana geçen sürede Bennu’nun çok az deÄŸiÅŸtiÄŸi tahmin ediliyor. Bu nedenle asteroit, GüneÅŸ sisteminin ilk zamanlarına ışık tutabilecek önemli ipuçları içeriyor.
Osiris-Rex’in Bennu’dan topladığı örneklerin bir kısmı Japonya Uzay AraÅŸtırma Ajansı (JAXA) ile paylaşılacak. JAXA da 2010 ve 2019’da iki farklı asteroitten topladığı örnekleri NASA ile paylaÅŸacak.
Bu işbirliği sayesinde bilim insanları farklı türdeki asteroitlerin yapısını ve bileşimini karşılaştırabilecek.
Asteroitlerin Dünya’nın yaÅŸam için uygun hale gelmesine nasıl katkıda bulunduklarını anlamak için bu tür araÅŸtırmalar büyük önem taşıyor.
- Modern İnsan Avrupa’ya Beklenenden Daha Erken Ulaşmış - 23 Aralık 2024
- Ä°stanbul Barosu’ndan Açıklama: SoruÅŸturma Ä°ddiaları Asılsız - 23 Aralık 2024
- Gazetecilerin Soruşturulması: Basın ve İfade Özgürlüğüne Tehdit - 22 Aralık 2024