Musk’tan Bolivya itirafı: Kime istiyorsak darbe yaparız

Latin Amerika’nın zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkesi Bolivya’da geçen yıl sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales’i deviren ABD destekli askeri darbe ile Tesla, Space X gibi teknoloji şirketlerinin CEO’su Elon Musk arasında bağlantı olduğu iddiası bir kez daha gündeme getirdi.

Sputnik’teki habere göre, sosyal medyada Tesla’nın ürettiği elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pilinin ham maddesinin tedarik edildiği Bolivya’daki ‘Lityum darbesiyle’ bağlantısının sorgulanması üzerine Musk pişkin şekilde teyit eden bir yanıt verdi.

ABD’de korona virüsü nedeniyle yeni bir ekonomik destek paketi hazırlanmasıyla ilgili Twitter’dan “Bir başka hükümet teşvik paketi halkın çıkarına değil” diye ahkam kesen Musk’a bir kullanıcı şu yanıtı gönderdi:

“Halkın çıkarına olmayan neydi biliyor musun? ABD yönetiminin sen lityum alabilesin diye Bolivya’da Evo Morales’e darbeyi organize etmesi.”

Musk ise “Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunları” karşılığını verdi.

‘KAYNAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ’

Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı Evo Morales’te ‘darbenin Bolivya lityumu için düzenlendiğinin yeni bir kanıtının’ çıktığını belirterek “Kaynaklarımızı koruyacağız” dedi. Önde gelen gazeteci-analisti Max Blumenthal da Musk’ın ‘darbenin sorumluluğunu üstlendiğine’ dikkat çekti.

Musk’ın tweetinden önce Bolivya’daki darbeci yönetim, çok sayıda çok uluslu şirketi lityumun çıkarıldığı tuz gölü bölgesine davet etti, Brezilya’daki aşırı sağcı Bolsonaro yönetimine ortak lityum projesi teklif etti.

ANLAŞMAYI DURDURMUŞTU

Morales, darbeden birkaç gün önce Almanya merkezli çokuluslu ACI Systems Alemania (ACISA) ile yapılan lityum anlaşmasını durdurmuştu. Tesla’ya lityum tedarik eden ACISA, anlaşmanın durdurulmasının ardından, ‘siyasi durgunluk ve berraklaşmanın sağlanmasının ardından projenin devam edeceğinden emin olduğunu’ söylemişti.

Morales, Kasım 2019’daki darbe sonrası RT’ye verdiği mülakatta, lityumun bu darbede önemli bir rol oynadığından emin olduğunu belirterek şunları söylemişti: “Birçok fabrika açmayı planlıyorduk. Bolivya açacağı bu fabrikalar sayesinde dünya için lityum fiyatını belirleyebilecekti. Şimdi bazı sanayileşmiş ülkelerin rekabet istemediğini fark ettim.” (Kaynak: Sputnik)