‘Leonardo da Vinci’nin annesi Kafkas kökenli bir köleydi’

Bir araÅŸtırmada, “Mona Lisa”nın ressamı ve Rönesans’ın sembolü Leonardo da Vinci’nin yarı Ä°talyan olduÄŸunu, annesinin ise Kafkasya’dan gelen bir köle olduÄŸu öne sürüldü.

Uzun zamandır, Da Vinci’nin annesinin Toskana’lı bir köylü olduÄŸu düşünülüyordu. Ancak Napoli Ãœniversitesi profesörü ve Eski Usta uzmanı Carlo Vecce gerçeÄŸin daha karmaşık olduÄŸuna inanıyor.

Yeni bir kitabın tanıtımında konuÅŸan Vecce, “Leonardo’nun annesi Çerkes bir köleydi… Kafkas DaÄŸları’ndaki evinden alındı, Floransa’ya gelmeden önce Ä°stanbul’da, ardından Venedik’te birkaç kez satıldı ve yeniden satıldı. Ä°talyan kentinde genç bir noter olan Piero (Peter) da Vinci ile tanıştı ve oÄŸullarının adı Leonardo oldu” dedi.

Da Vinci üzerine onlarca yıl çalışmış ve eserlerinin küratörlüğünü yapmış olan Vecce’nin bulguları Floransa ÅŸehir arÅŸivlerine dayanıyor.

Bu bulgular yeni bir romanın – “Leonardo’nun annesi Caterina’nın Gülümsemesi” – temelini oluÅŸtururken, sanatçının kendisine de yeni bir ışık tutuyor.

Da Vinci ile ilgili her yeni durum, onu inceleyen küçük uzmanlar dünyası tarafından hararetle tartışılıyor, ancak Vecce kanıtların orada olduğunda ısrar ediyor.

Vecce’nin bulduÄŸu belgeler arasında bizzat da Vinci’nin babası tarafından yazılmış, Caterina’nın “özgürlüğüne kavuÅŸması ve insanlık onurunu geri kazanması” için yasal bir azat belgesi de var.

‘Özgürlük ruhu’

1452 tarihli bu belge Giunti yayınevinin Floransa’daki merkezinde düzenlenen bir basın toplantısında tanıtıldı.

Vecce, “Caterina’yı henüz bir köleyken seven, ona Leonardo adında bir çocuk veren ve aynı zamanda onun özgürlüğüne kavuÅŸmasına yardımcı olan kiÅŸi” tarafından yazıldığını söyledi.

Vecce’nin bu iddiası, Peter da Vinci ile farklı bir kadın olan genç Toskana köylüsü Caterina di Meo Lippi arasındaki bir iliÅŸkinin ürünü olduÄŸuna inanılan da Vinci’ye bakış açısında radikal bir deÄŸiÅŸiklik sunuyor.

1452 yılında Floransa’nın dışındaki kırsal bir bölgede doÄŸan da Vinci, 1519 yılında Fransa’nın Amboise kentinde Kral 1. Francis’in sarayında ölmeden önce hayatını Ä°talya’yı dolaÅŸarak geçirmiÅŸtir.

Vecce, “göçmen” annesinin zorlu yaÅŸamının, dahi oÄŸlunun çalışmaları üzerinde etkili olduÄŸuna inanıyor. Vecce, “Caterina Leonardo’ya büyük bir miras bıraktı, kesinlikle özgürlük ruhu. Bu ruh onun tüm entelektüel bilimsel çalışmalarına ilham verdi” diyoor.

Da Vinci bir polimattı; heykel, çizim, müzik ve resmin yanı sıra mühendislik, anatomi, botanik ve mimarlık gibi çeÅŸitli disiplinlerde ustalaÅŸmış bir sanatçıydı. Vecce, “Hiçbir ÅŸeyin onu durdurmasına izin vermiyor” dedi.

Bazıları bu “Rönesans adamı” timsalinin böyle bir birlikteliÄŸin ürünü olduÄŸu fikrinin gerçek olamayacak kadar iyi olduÄŸunu düşünebilir.

Ancak da Vinci tarihçisi ve Roma’daki prestijli Lincei bilim akademisinin bir üyesi olan Paolo Galluzzi, bunun “açık ara en ikna edici” olduÄŸunu söylüyor. Galluzzi, meslektaşı tarafından keÅŸfedilen belgelerin kalitesinin önemine deÄŸinerek, “DNA testi yapamadığımız için asgari bir şüphe kalmalı” dedi ve kendisinin de ÅŸaşırmadığını söyledi.