Koparana 60 bin lira ceza kesilen şakayık Şile’de “açtı”

İstanbul’da çok nadir yetişen şakayık çiçeği Şile ilçesinde görüntülendi. Koruma altındaki şakayık çiçeğini koparmanın 60 bin 163 lira cezası var.

Yaklaşık iki hafta yaşam süresi olan ve halk arasında ‘ayı gülü’ ismiyle anılan şakayık çiçeği Antalya, Konya ve Muğla’nın yüksek kesimlerinde yetişiyor. Saray bitkisi olarak da tanınan şakayık yörelere göre farklı isimler alıyor. Yaban gülü, dağ gülü, kan çiçeği, atlas bunların başlıcaları. Şakayık çiçeğinin Türkiye’de 9 türü bulunuyor ama dünyada doğal ortamda 20 kadar türü mevcut.

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun, Türkiye’nin şakayık çiçeğinin en büyük gen merkezi olduğunu belirtiyor. Ayrıca çiçeğin özelliklerini şöyle sıralıyor: Endemik olması, görsel açıdan zenginliği, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı, ıslah çalışmalarına uygunluğu, farklı türlerinin bulunması, Antalya ve civarında yayılış göstermesi ve stilize edilebilmesi çiçeği ayrıcalıklı kılıyor.

Mayıs başında açan çiçeğe, kalker kayalıklarının yanında rastlandı. Şile Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Nabi Evren, bölgedeki ayı güllerinin havaların ısınmasıyla solmaya başlayacağını belirterek, yabani şakayıkların İstanbul’da başka bir yerde bulunmadığının altını çizdi.

Evren şunları söyledi: “Şile’de, İstanbul’da, bilhassa Kocaeli platosunda yok diye biliniyordu. Bizim çevreci dostumuz Seher Bostancı burada görüyor ve fotoğraflarını çekiyor. Başka yerde olmayan bu ilginç çiçeği Prof. Dr. Neriman Özhatay’a gönderiyor. O da bakıyor ve ‘Bunlar yabani şakayıklar. Burada olmaması lazım, biz yok diye biliyoruz’ diyor. ‘Başka bir yerde mi çektin’ diye soruyor. Gelip bakıyorlar ve burada yabani şakayıkları görüyorlar. Böylelikle İstanbul’un da yabani şakayık çiçeği olduğu tespit ediliyor. Bir tesadüf ve doğa sevgisi. Artık İstanbul’un yabani şakayığı var.”

Tıpta da kullanılıyor

Koparılınca soğanlı bitkinin yok edildiğini bu nedenle cezasının ağır olduğunu belirten Evren, “Yabani şakayık aynı zamanda tıbbi şakayık. Tıpta ve ilaç sanayide de kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

 

DHA