1974 “Kıbrıs Barış Harekâtı”ndan sonra Türkiye ikinci kez, “Zeytin Dalı Harekâtı” adıyla başka bir ülkenin topraklarına giriyor. Bu askeri harekât, yaşadığı iç savaşa rağmen hala egemen bir devlet olan Suriye’nin izni olmadan, Rusya’nın hava koridorunu açması ve ABD’nin onay vermesi ile gerçekleşiyor. Resmi olarak ilan edilmemiş, ama OHAL’le başlayan ve fiilen sürdürülen bir seferberlik hali var. Savaşın ilk günlerinde Erdoğan, “Bizim bir Kızılelmamız var, o hedefe doğru gidiyoruz” derken, Bahçeli’nin “Kızılelma ülküdür, âleme nizam iradesinin tezahürüdür, Türk milletinin cihana hâkimiyet mefkuresi ve sembolüdür” diyerek harekâtı Kızılelma olarak kutsaması, Türkçü-İslamcı savaş konseptinin geldiği aşamayı gösteriyor.
Kızılelma Türklere ve Türk tarihine özgür bir şey değil. Kökeni Bizans’a kadar giden Kızılelma, devletçi ve dinci bir fetih söylemidir. Büyük Türkçe Sözlükte Kızılelma için, “Osmanlılarca Roma ve Viyana kentlerini ele geçirmek için kullanılan simgesel bir ad. Kızılelma adının verilmesi ise eskiden Ayasofya önünde bulunan Jüstinyen heykelinde, imparatorun dünya egemenliği simgesi olarak avucunda tuttuğu yuvarlağın elmaya benzetilmesinden dolayıdır” açıklaması yapılıyor. Güncel Türkçe Sözlükte ise Kızılelma, “Yeryüzündeki Türklerin birleşip kuracakları ideal ülke veya bütün Türklerin bir araya geleceği ülküsü” olarak tanımlanıyor.
Fatih’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Bizans’tan devralınan bu savaş söylemi, Osmanlı döneminde neredeyse tüm fetihlerde kullanıldı. İttihat ve Terakki döneminde batmakta olan İmparatorluğu kurtarma ideolojisine dönüştü. Cumhuriyet döneminde kimi zaman Turancılıkla bütünleştirilerek günümüze kadar devam etti. Ziya Gökalp’in 1913’de, Ömer Seyfettin’in 1917’deki manzum hikayeleri, 1920’de Enver Paşa’nın Orta Asya macerası, 1940’lı yıllarda Nihal Atsız ve Necip Fazıl Kısakürek’in Kızılelma anlatımları birbirleriyle uyum halindedir. 1947’de Nihat Atsız tarafından çıkarılan Kızılelma Dergisi’nin yeniden ürettiği ideolojik söylem halen MHP, İyi Parti ve ÖBP’nin temel argümanı niteliğindedir. Ancak bu fetih ideolojisi, Türk-İslam Sentezi’nin resmi ideoloji haline getirilmesinden beri Türk-İslam ülküsü olarak tüm milliyetçi ve mukaddesatçı camia tarafından telaffuz edilmektedir.
Bu bakımdan AKP-MHP-CHP-VP’nin milli mutabakat harekâtı olarak hayata geçirilen Efrin savaşı, bir Kızılelma operasyonudur. Bahçeli’nin Türkçü ve ırkçı açıklamasına karşın Erdoğan, Kızılelma’yı Türk-İslam fetih harekâtı olarak görüyor. İktidarın eğitip donattığı Cihatçıları Kuvayı Milliyecilere benzeterek onları onurlandırıyor. Harekâtın ilk gününden itibaren camilerde Fetih Suresi okunması, yandaş medyada militarist propagandanın yoğunlaştırılması seferberlik günleri başlatmıştır. Savaşın ekonomik yükü ise iğneden ipliğe kadar yapılan zamlarla telafi edilmektedir. Giderek asker cenazelerinin, sivil ölümlerin artması ve ekonomik sıkıntıların artması giderek halkın tepkilerine yol açacaktır. 3 ayda bitirileceği öngörülmesine karşın savaşın geleceği belli değil. Türkiye’nin orada ne kadar kalacağını Efrin’deki halkların direnişi belirleyecektir. TSK’nin başarı ya da başarısızlık hali ise, iktidarın geleceğini derinden etkileyebilecek bir potansiyel taşımaktadır.
Erdoğan’ın yeni savaş konsepti, Rojava Devrimi’nden itibaren uyguladığı çatışma siyasetini önümüzdeki süreçte daha etkin bir şekilde devam ettireceği, OHAL’i normalleştireceği ve giderek “savaş hali” veya “tam seferberlik” uygulamalarına yöneleceği anlamına geliyor. Bu bağlamda Erdoğan, önümüzdeki dönemde Misak-ı Milli kararları ve Lozan Antlaşması üzerinden, Batı Trakya, Ege Adaları, Musul, Kerkük, Kıbrıs sorunları üzerinden çatışma siyasetini sürdürerek 2019 seçimlerini kazanma planları yapıyor. Afrin savaşında belirlenen hedeflere öngörülen sürede ulaşılırsa Erdoğan, seçimi garantileyecek şu anda yapmakta olduğu yerel ve genel seçim yasasındaki düzenlemeler ile baskın bir erken seçime gidecektir.
- Siyasal Önderlikler ve Sosyalizm Anlayışı – Şaban İba - 14 Haziran 2024
- Eğitimde müfredat sorunu! - 26 Mayıs 2024
- Solun Durumunu Yeniden Düşünmek! - 20 Mayıs 2023