Karantina Günlerinde Öğrenciler Verimli Ders Çalışmak İçin Ne Yapmalıdır

Karantina günleri sınava hazırlanan öğrenci için her ne kadar bir kriz olarak değerlendirilse de karantina günlerini değerlendirebilen öğrenci için aslında bir fırsattır.

Yaşamımızda Ne kadar kaçınmaya çaba sarf etsek de zaman zaman krizler meydana gelir. Kriz dönemleri yaşam standartlarımızı bozar, huzurumuzu kaçırır, doğamızdaki tahmin edilebilirliği ve güvence hissimizi ortadan kaldırır.

Krizler hayatımızda birçok şekilde kendilerini gösterirler gösterebilir. Normalde bu tür sorunlardan kaçmaya, bu tür sorunların ortaya çıkmamasına çalışırız, ancak bazen ne yaparsak yapalım elimizde olmayan nedenlerden kaynaklı olanlar olur. Böyle zamanlarda çevremizin ve içinde bulunduğumuz ortamın bir kurbanı gibi hissetmeye başlarız kendimizi.

İnsanlar, değişikliklere uyum sağlama konusunda doğuştan gelen güçlü bir motivasyona sahiptir. Ancak krizler bu motivasyonu zayıflatır ve bizi adeta bir kasırga gibi alıp hiç tanımadığımız bir noktaya sürükler. Gözlerimizi açtığımızda bambaşka bir yerde olduğumuzu görürüz. Umutsuzca krizden önceki pozisyonumuza dönmek isteriz. Artık yapmamız gereken, yeni koşullardan en iyi şekilde faydalanmaya çalışmaktır. Bir kere krizi yeni bir gözle görmeye başladığınızda şartlar da lehinize dönmeye başlayacaktır.

Öğrencilere(krizden etkilenen herkese) önerimiz bu süreçte krizi fırsatta çevirmeleridir. Öyleyse sına hazırlana bir öğrenci krizi nasıl fırsata dönüştürebilir.

Karantina günlerinde Çalışmaların verimli olabilmesi için, öğrencinin çalışmalarını mutlaka programlı yapması gerekir. Çünkü başarı; birey için anlamlı olan amaçların, yapılmış olan programlarla adım adım gerçekleşmesidir. Uygulayabileceğiniz nitelikte günlük, haftalık, hatta aylık program hazırlayın. Programınızı hazırlarken dengeli yapınız, belli derslere ağırlık vererek diğer dersleri ihmal etmeyiniz. Çalışmanız gereken dersleri haftanın günlerine bölerek yerleştiriniz. Aynı türden dersleri peş peşe çalışmayınız. Çalışma programınızdaki derslerinizi mümkün olduğunca günün aynı saatlerine yerleştiriniz. Günlük konu tekrarlarınız için en az on beş dakika ayırın. Tekrarınızı mutlaka uykudan önce yapın. Düzenli tekrar, bilgilerin kalıcı olmasını sağlar. Uzun süre aralıksız ders çalışmayın. Aralıksız ders çalıştığınızda öğrenme grafiğiniz düşer. Kırk beş veya elli dakika ders çalıştıktan sonra on-on beş dakika ara verin. Programınızda müzik dinleme, kitap okuma gibi etkinliklere yer ayırın. Bu faaliyetler bıkkınlığınızı giderecektir.

Online derslere mutlaka katılınız. Online Derste öğretmeni etkili dinleyin. Dersi dinlerken temel fikirlere ve anahtar kavramlara dikkat edin. Anlamadığınız konularla ilgili mutlaka soru sorun veya ek açıklama isteyin. Gerektiği yerde soru sormak, anlatılan konu hakkında görüş belirtmek, sorulan soruları yanıtlamak bireyi öğrenme anında aktifleştirir. Dersi dinlerken mutlaka not tutun, not tutmayı alışkanlık haline getirin. Aldığınız notları aynı gün gözden geçirin. Böylece eksiklerinizi tamamlayabilir ve bilgileri hafızanıza daha etkili bir şekilde yerleştirirsiniz.

Online Dersi etkili dinlemenin ilk şartı, dinlemeye karşı olumlu bir tavır takınmaktır. Dinlemenin etkin bir öğrenme aracı olduğunu kabul etmek, anlatılan her konunun ilginç ve önemli olabileceğini düşünmek, olumlu bir tutum oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Online Derse girmeden önce mutlaka hazırlık yapınız. Derse yapacağınız ön hazırlık, sizin derse katılımınızı sağlayacaktır. Böylece dersi anlamanız daha da kolaylaşacaktır. Online derse girmeden önce geçen dersin notlarını da gözden geçirin. Geçen derste işlenen konular bu derste işlenen konularla bağlantılı olabilir. Bu bağlantıların kurulması ve işlenecek derse motive olma bakımından ders öncesinde notların gözden geçirilmesi önemlidir.

Ders çalışırken, okumayı, ilke ve kurallarına göre gerçekleştirin. Okumayı mutlaka sessiz ve gözle gerçekleştirin. İyi okumada ses yoktur. Metni okurken, okuma sözcükler için değil; ana düşünceyi saptama amaçlı olmalıdır. Ana düşünceyi kavramak için ilgi, okunan metnin üzerine toplanmalı; okuma öğrenme amacıyla yapılmalıdır. Verimli bir okuma sırasında aynı zamanda birden fazla şeyle ilgilenme olanağı da yoktur. Dikkatinizi toplamak için; yaptığınız işin amacını bilin, öğrenmeyi benimseyin. Okuma anında fiziksel olarak dikkatinizi dağıtacak unsurları kendinizden uzak tutun. Çalışma masasında okuduğunuz kitap veya defter dışında eşya bulundurmayın.

Verimli ders çalışmayı engelleyen unsurlar da vardır. Ders çalışma anında çalışma anında hayallere dalmanız sizi ders çalışmaktan uzaklaştıracaktır. Müzik eşliğinde ders çalışmak veriminizi düşürür. Bunu, birçok öğrenci yapıyor ve daha verimli olduklarını iddia ediyorlar. Müzik eşliğinde dikkat derse değil, müziğe yönelir. Yatarak(uzanarak) ders çalışanlar da var. Uzanarak ders çalışanlar dikkatlerini yeterince okudukları metne yöneltemezler. Ders, ders çalışma masasında veya oturarak çalışılmalıdır. Motivasyon eksikliği veya ders çalışmaya isteksiz olma verimi düşürür. Motivasyon eksikliğiyle yapılan çalışma bireyi yormaktan başka hiçbir işe yaramaz. Çalışmaya karşı istekli olduğunuz an çalışın, isteğiniz yoksa çalışıyor görünmek için ders çalışmayın. Başarılar diliyorum.

Arslan ÖZDEMİR