Japon Komünist Partisi’ne ilk kadın genel baÅŸkan

Japon Komünist Partisi (JKP) dört gün süren kongresinin bugünkü toplantısında, parti baÅŸkanlığından istifa edecek olan Kazuo Shii’nin yerine partinin Politika Komisyonu BaÅŸkanı ve Meclis Ãœyesi Tomoko Tamura getirildi.

Meclis üyesi olan 58 yaşındaki Tomoko Tamura, JKP’nin ilk kadın lideri ve partinin 23 yıl sonra ilk yeni lideri olacak. Tomoko Tamura, 69 yaşındaki Shii, Tetsuzo Fuwa’nın 2006 yılında istifa etmesinden bu yana boÅŸ olan baÅŸkanlık görevini devralacak.

Shii, 1990 yılında 35 yaşındayken JKP sekreteryasının başına seçilmiÅŸ ve Kasım 2000’de Fuwa’nın yerine baÅŸkan olmuÅŸtu. Ulusal koalisyon hükümeti kavramını ortaya attı ve 2016 üst meclis seçimlerinden bu yana diÄŸer muhalefet partileriyle ortak aday çıkarılmasını teÅŸvik etti.

Partinin felsefesini ve hedeflerini özetleyen JKP platformunu, şimdilik orduyu (Öz Savunma Güçleri) ve İmparatorluk sistemini kabul edecek şekilde revize etti. Ancak parti ulusal seçimlerde sandalye kaybetmeye devam etti ve uzun süredir yaşadığı düşüşten kurtulamadı.

Şubat ayında parti, liderlerinin halk tarafından seçilmesi çağrısında bulunan bir kitap yazan bir parti üyesini ihraç ederek Şii yönetiminin kapalı görüşlü olmakla eleştirilmesine yol açtı.

Tamura 2020’deki son parti kongresinde JKP’nin ilk kadın Politika Komisyonu BaÅŸkanı olarak seçildi. Bir sonraki baÅŸkan olarak atanmasının, partinin imajını bir kuÅŸak deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yenilemeyi amaçladığı anlaşılıyor.

Kongrede, parti yönetim kadrosunda da önemli değişiklikler yapıldı.