Ä°srailliler Netanyahu’nun yargı reformuna karşı sokaÄŸa indi: ‘Diktatörlüğe hayır’

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun yargının yetkilerinin kısıtlandığı yasa teklifi ve politikalarına tepki gösteren on binlerce kiÅŸi, baÅŸkent Tel Aviv’de toplandı.

Ä°srail’de sivil toplum kuruluÅŸları, hukukçular ve yüksek teknoloji sektöründen bazı grupların çaÄŸrısıyla on binlerce kiÅŸi meydanlara indi.

Gösterilere 100 binden fazla kiÅŸinin katıldığını açıklayan Ä°srail polisi, Tel Aviv’deki meydanlara çıkan yollarda yoÄŸun güvenlik önlemi aldı.

Bu hafta gösterilere katılacağını açıklayan ana muhalefet partisi (Gelecek Var Partisi) lideri Yair Lapid, burada yaptığı konuÅŸmada, “Ãœlkemizi ve demokrasiyi koruyacağız. Kazanana kadar vazgeçmeyeceÄŸiz.” dedi.

Tel Aviv kent merkezindeki Azrieli Meydanı’nda toplanan her yaÅŸtan binlerce gösterici, Ä°srail bayrakları taşıdı. Göstericiler, meydana kurulan sahnelerde atılan “Diktatörlüğe hayır” ve “Demokrasi” sloganlarına eÅŸlik etti.

Eski yargı mensupları, edebiyatçılar ve sanatçılar sahneye çıkarak, Netanyahu hükümetinin politikalarını eleştirdi. Bazı göstericiler hükümeti eleştiren pankartlar ve İsrail bayrakları taşırken, bazıları da meşalelerle yürüyüş yaptı.

Gösterilere katılan akademisyen Julia Levin (30), sağcı hükümetin, Yüksek Mahkemenin azınlıkların haklarını korumasına engel olmaya çalıştığını ve buna tepki göstermek için gösterilere katıldığını söyledi.

Güzel Sanatlar bölümü öğrencisi Noah Wiegenfeld (20), Ä°srail’de haklarını alamayacağını ve kadın olarak ayrımcılığa uÄŸrayacağını düşündüğü için protestoya geldiÄŸini ifade etti.

Avrupa vatandaÅŸlığı bulunduÄŸunu ve “gelecekte Ä°srail’de yaÅŸamayacağını düşünmenin kendisini üzdüğünü” dile getiren Wiegenfeld, “(Ä°srail’in Filistin topraklarını iÅŸgali) Ä°ÅŸgal geçmiÅŸte varsa bugün artık giderek daha bir gerçek halini alıyor. Bu bir diktatörlük halini alıyor. Batı Åžeria’da iÅŸgal her gün gerçekleÅŸiyor. ArkadaÅŸlarım 18 yaşında orada nöbet bekliyor, saÄŸ siyasetçilerin ajandalarına hizmet etmek için buradaki halkın üzerinde egemenlik kuruyor.” dedi.

Gösterilere katılan Itay (63), hükümetin Yüksek Mahkemenin yetkilerini elinden alma çabasının kendisini endiÅŸelendirdiÄŸini belirterek, Ä°srail’de sağın güç kazanmasını çok sorunlu gördüğünü ve bunu protesto etmek için sokaÄŸa indiÄŸini ifade etti.

Ä°srail’de aşırı sağın yer aldığı koalisyonun Filistin-Ä°srail çatışmasına etkisine iliÅŸkin soruyu yanıtlayan Itay, “hükümetin vaatlerde bulunduÄŸunu ancak sahadaki gerçeklerin hükümeti durdurmasını ümit ettiÄŸini” söyledi.

Netanyahu hükümetinin “yargı reformu”

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını açıklamıştı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ãœlkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan Ä°srail Yüksek Mahkemesi, Anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olması halinde Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmiÅŸti.

Ä°srail Yüksek Mahkemesinin 18 Ocak’ta Netanyahu hükümetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Åžas lideri Arya Deri’nin “vergi suçlarından hüküm giydiÄŸi için” kabinede yer alamayacağına hükmetmesiyle iktidar-yargı krizi derinleÅŸmiÅŸti.