İsrail’in Şifa Hastanesi’ne yönelik saldırılarına dair iddiaları Batı basınında karşılık bulmadı

İsrail, Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği hava saldırılarını meşrulaştırmak için, hastanenin Hamas tarafından rehinelerin tutulduğu ve komuta merkezi olarak kullanıldığı yönünde iddialar ortaya attı. Ancak İsrail ordusunun bu iddiaları desteklemek için paylaştığı görüntüler, Batı basınında ikna edici bulunmadı. Hamas ise İsrail’in iddialarını yalanladı.
Şifa Hastanesi, Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olup, binlerce sivilin tedavi gördüğü ve sığındığı bir yerdir. İsrail, 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda hastaneyi defalarca hedef aldı ve çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Uluslararası toplumdan gelen tepkiler üzerine İsrail, hastanenin Hamas’ın elinde olduğunu ve askeri faaliyetler için kullanıldığını öne sürdü.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, 20 Kasım’da yaptığı basın toplantısında, hastaneye rehinelerin getirildiği ve hastane yakınlarında bir tünelin bulunduğu anlara ait olduğunu iddia ettiği görüntüleri paylaştı. Görüntülerde, Hamas’ın 7 Ekim saldırısının devam ettiği sırada iki kişinin hastaneye getirildiği görülüyor. Bu kişilerin Nepalli ve Taylandlı oldukları ve Hamas tarafından rehin alındıkları ileri sürülüyor. Görüntülerde ayrıca, hastane kompleksini çevreleyen duvarın dibinde bir çukurun olduğu ve bu çukurun Hamas’ın kullandığı bir tünel olduğu iddia ediliyor.
Ancak bu görüntüler, Batı basınında İsrail’in hastane ile ilgili iddialarını kanıtlamak için yeterli bulunmadı. CNN International, bu paylaşımların İsrail’in iddialarına bugüne dek “en somut” kanıtı oluşturmakla beraber, “aşağıdaki tünellerde Hamas’ın komuta merkezi var” iddiasının kanıtlanamadığını yazdı. BBC de benzer bir yorumda bulunarak, görüntülerin hastanenin Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını göstermediğini belirtti.
Hamas ise İsrail’in iddialarını kesin bir dille reddetti. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Şifa Hastanesi ile ilgili iddiaları tamamen yalandır. Bu iddialar, İsrail’in Gazze’deki sivilleri katletmesinin sorumluluğundan kaçma girişimidir” dedi. Ebu Zuhri, hastanenin Gazze halkının en önemli sağlık merkezi olduğunu ve Hamas’ın hiçbir şekilde burayı askeri faaliyetler için kullanmadığını vurguladı.
İsrail ordusu, geçen hafta cesedi Şifa Hastanesi’nin yakınlarında bulunan asker Noa Marciano’nun da burada öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Hagari, askerin önce hastane yakınlarında gizli bir daireye götürüldüğünü, sonrasında ise hastanede bir Hamas savaşçısı tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. Ancak bu iddiaya da herhangi bir kanıt sunulmamıştı.
İsrail’in Şifa Hastanesi’ne yönelik saldırıları, Gazze’deki insani krizi daha da derinleştirdi. Hastane, zaten yetersiz olan tıbbi malzeme ve personel ile çalışmak zorunda kalırken, saldırılar nedeniyle daha fazla hasar gördü ve daha fazla hasta ve yaralıya hizmet vermek zorunda kaldı. Uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail’in hastaneye yönelik saldırılarını savaş suçu olarak nitelendirdi ve soruşturulmasını talep etti.
- Kamuda istihdam oranları Türkiye ve diğer ülkeler… - 28 Kasım 2023
- İBB Şehir Tiyatroları’nda bu hafta (29 Kasım-3 Aralık 2023) - 28 Kasım 2023
- Halk ekmek araştırması: Tüketim yüzde 92 arttı, kuyrukta bekleme süresi en az 35 dakika - 28 Kasım 2023