IŞİD: Kadınların silahlı cihada katılmaları zorunluluk oldu

Suriye ve Irak’ta son dönemde büyük toprak kayıpları yaÅŸayan Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütü kadınları cepheye çağırdı.

Ä°nternet üzerinden yayınladığı al-Naba gazetesi aracılığıyla çaÄŸrıda bulunan örgüt, savaşın geldiÄŸi nokta nedeniyle “kadınların silahlı cihada katılmalarının zorunluluk olduÄŸunu” ifade etti.

Bu çağrı, bugüne kadar kadınları savaşta kullanmakta isteksiz olan örgütün politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Al-Naba’da yayımlanan “Kadınların düşmanlara karşı cihattaki görevi” baÅŸlıklı makalede, kadınların “eÅŸlerini ve çocuklarını cihada teÅŸvik etmenin” yanı sıra bir rolü daha olduÄŸu öne sürüldü.

Makalede, “Kadınlar kendilerini Allah yolundaki cihatçılar olarak görmeli ve dinlerini korumak için kendilerini feda etmeye hazır olmalı” ifadeleri yer aldı.

IŞİD aynı gazetede 25 Mayıs’ta yayımlanan bir makalede bazı kadınların canlı bomba olmak için baÅŸvuruda bulunduÄŸunu ancak “Allah savaÅŸmayı erkeklere özgü kıldı” diyerek baÅŸvuruları reddettiÄŸini bildirmiÅŸti.

‘IŞİD, yazın politika deÄŸiÅŸikliÄŸi sinyali vermiÅŸti’

ABD Askeri Akademisi’ne baÄŸlı Terörizmle Mücadele Merkezi, AÄŸustos ayında IŞİD’in kadın cihatçılarıyla ilgili hazırladığı bir raporda kadınları sıklıkla canlı bomba olarak kullanan El Kaide’nin aksine bundan sakınan IŞİD’in 2017 yazında bu politikasını deÄŸiÅŸtirecek sinyaller vermeye baÅŸladığını yazmıştı.

Londra’daki King’s College’dan RadikalleÅŸme Çalışmarı araÅŸtırmacısı Charlie Winter ve SavaÅŸ Çalışmaları araÅŸtırmacısı Devorah Margolin’in imzasını taşıyan raporda ÅŸu ifadeler yer almıştı:

“Kısa süre önceye kadar kadınlardan üç ÅŸey isteniyordu:

“Evden dışarı çıkmayıp münzevi bir hayat sürmeleri, IŞİD’i eylemleriyle deÄŸil paraları ve propaganda faaliyetleriyle desteklemeleri, bedenlerinin elverdiÄŸi kadar çocuk yapmaları ve kocalarının savaÅŸta ölmesi durumunda baÅŸka bir IŞİD militanıyla evlenmeyi kabul etmeleri.

“Fakat IŞİD’in toprak ve savaşçı kaybetmeye baÅŸlamasıyla birlikte deÄŸiÅŸime giren söylemleri, bu tutumlarını deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸladıklarını gösteriyor.”

Kaynak: BBC