İnsan hayret etmiyor, böyle bir şey olabilir

Dün akşam saatlerinde ABD büyükelçiliğinden yazılı bir açıklama yapıldı. Türkiye’ye karşı uygulanan fiili vize yasağında büyükelçiliğin deyimiyle “çalışanların güvenliği sebebiyle hizmet vermeme” pozisyonunda değişikliğe gidildi. Yani ABD konsolosluğu Türkiye’de vize verme işlemlerine tekrar başlıyor. Peki ne karşılığında?

Emperyalizme ve üst akıla meydan okuyan hükümet, ABD yetkililerine konsolosluk çalışanlarının soruşturulmadığını, tutuklanmayacaklarını ve aksi bir durum olursa harekete geçmeden Amerikan hükümetine mutlaka önceden haber vereceklerini taahhüt etmiş. Yani ülkede ajanlık faaliyeti yapan veya darbe tezgahlayan Amerikan konsolosluğu çalışanları tespit edildiğinde önce Amerikalılara haber verilecek ondan sonra işlem yapılabilecek.

Tabii yapılan bu resmî açıklama birkaç saat içinde yalanlandı (daha doğrusu ABD açıklamasında bahsi geçmeyen, mevcut yargı süreciyle ilgili bir söz verilmediği yönünde açıklama yapıldı). Peki kim tarafından? Böyle bir söz verme konusunda ne yetkisi, ne de böyle bir söz verildiyse bunun karar mekanizması içinde yer alma ihtimali olamayan ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği tarafından.

Bu toprakların insanları bugüne kadar çok acılar çekti, çok bedeller ödedi ama emperyalistler karşısında çok nadiren bu kadar aşağılandı. Dünya liderliği diye çıkılan yolun sonu yargının önce iktidara, şimdi de Amerikan konsolosluğuna bağlanması oldu.

Bu durum yargı bağımsızlığının Amerikan veya Avrupa emperyalizminin baskısıyla gelebileceğini düşünenlere de, hükümetin Rusya ile yakınlaşmasını antiemperyalizm diye pazarlamaya çalışanlara da hülyalarından uyanmaları, kendilerini ve halkı kandırmayı bırakma yönünde bir ders niteliğindedir. Çıkarılacak iki ana ders şudur. Emperyalizm kendi çıkarına dokunmadıkça demokrasinin d’sini bile umursamaz, hukukun üstünlüğünü hatırlamaz. NATO müttefiki olmakla övünenler anti-emperyalizmin yakınından geçemezler.

Bu utanç verici durum karşısında Amerikan muhalefetinden cılız da olsa “insan hayret ediyor” veya “böyle birşey olabilir mi?” çıkışı da beklemeyin.

Defalarca söyledik tekrar ediyoruz, halkı bombalayan uçakların yakıt ihtiyacını karşılayan İncirlik NATO üssü açık oldukça, darbeciler de yargılanamaz, emekçilerin anti-emperyalist programı olmadan emperyalizme karşı bir milim yol da alınamaz.

Kaynak: Gerçek