Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü: AB, Türkiye’de tekrar insan haklarına odaklanmalı

Son Avrupa BirliÄŸi Konsey Ziirvesi’nden çıkan Türkiye yaklaşımını hatalı bulan Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) “Artık temel haklara odaklanmanın zamanı geldi” açıklamasında bulundu.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Emma Sinclair Webb’in paylaÅŸtığı bu görüşe iliÅŸkin olarak örgütün sitesinde aynı baÅŸlıkla bir yazı da yayınlandı.

Yazı da, sessiz kalan bir AB karşısında Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın giderek daha cesaret aldığı ve konu Türkiye olunca jeopolitika, göç gibi unsurların insan hakları meselelerini AB’nin öncelikler listesinde aÅŸağıya doÄŸru ittiÄŸi belirtiliyor.

“AB kredibilitesini kaybetmek istemiyorsa yaklaşımını deÄŸiÅŸtirmeli”

HRW’de Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Philippe Dam tarafından kaleme alınan yazıda ÅŸu ifadelere yer veriliyor:

“Mahkemeler ErdoÄŸan yönetimi tarafından gazetecileri, muhalif siyasetçileri ve sahte terörizm suçlamalarıyla muhalif herkesi susturmak ve tutuklamak için, ifade özgürlüğünü bastırmak ve sivil toplumu hedef almak için kullanılsa da, AB hala insan haklarını ikincil planda görüyor. ErdoÄŸan hükümeti, kadına yönelik ÅŸiddetle mücadele eden bir anlaÅŸmadan çekilerek ve parlamentodaki en büyük ikinci muhalefet partisini kapatmak için harekete geçerek eleÅŸtirilere aldırmadığını gösterdi. AB liderleri bunların karşısında kılını dahi kıpırdatmamış oldu. Türkiye’de daha iyi ve daha demokratik bir gelecek arayanlar arasında kredibilitelerini kaybetmek istemiyorlarsa, yaklaşımlarını acilen gözden geçirmelidirler.”

İnsan hakları vurgularının sonuç bildirgesinden önemli ölçüde çıkarılmış olmasını eleştiren HRW, durumun Ursula von der Leyen ve CHarles Mİchel gibi her gün Türkiye hakkında endişe açıklayan üst düzey AB yetkilileri açısından da bir utanç kaynağı olduğunu ileri sürüyor.