İlahi Adalet Komünizm kitabının yazarına ve yayıncısına, 2019 yılında CİMER’e yapılan bir şikâyet başvurusu üzerine Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada sona yaklaşıldı. Mahkeme dava konusu kitaba bilirkişi bulmakta zorlanıyor.
3 Kasım’da dördüncü duruşması yapılan davaya sanıklardan yayıncı Alaaddin Topçu ve avukatı Hüsniye Şimşek katılırken yazar Osman Akyol’un katılmadı. Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Kaya’nın da hazır bulunduğu duruşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yazılan, suça konu kitabın bandrol alınması işlemlerine esas olmak üzere yayıncısı tarafından gönderilen bandrol taahhütnamesinin, yazarı ile yayımcısı arasında yapılan eser basım sözleşmesinin ve diğer bilgi ve belgelerin tasdikli birer örneklerinin istenildiği yazının ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden dinler konusunda seçilecek 3 kişilik bilirkişi heyetinin suça konu kitaptaki iddianameye alıntı yapılan bölümler ile ilgili olarak, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere karşı alenen aşağılama olup olmadığı hususundaki bilirkişi raporunun gelmediği görüldü.
Hâkim Osman Afendioğlu başkanlığında gerçekleşen duruşmada istenen yazıların beklenmesine karar verilirken duruşma 15 Aralık 2021’e ertelendi.
Mahkeme sona yaklaşırken Akyol da kitaptaki tezlerinden geri adım atmamakta kararlı. Kitaptaki, bir kısmı suçlamalara da konu olan, tezlerini makaleler haline getiren Akyol, bu makaleleri çeşitli internet haber sitelerinde yayımlamayı sürdürüyor.
NE OLMUŞTU?
2019 Temmuzu’unda Döndü Hassan isimli vatandaşın yazar Osman Akyol’u İlahi Adalet Komünizm adlı kitabında Kuran Kerim’e, Tanrı’ya, Hz. Muhammed’e ve diğer peygamberlere hakaret ettiğim gerekçesiyle CİMER’e şikâyetinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından resen Akyol ve kitabın yayıncısı Alaaddin Topçu hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma kapsamında ilk olarak 2 Ekim 2019 tarihinde yayıncı Alaaddin Topcu’nun, ardından da 21 Ekim 2019 tarihinde yazar Osman Akyol’un Emniyet ifadelerine başvurulmuştu.
Alınan ifadelerin ardından Ekim 2019’da Savcı Hafize Demir Hamurcu, yazar Osman Akyol ve yayıncısı Alaaddin Topçu hakkında “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçlamalarıyla 1 yıl 5 aydan 2 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde kabul edilen dava henüz sürüyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024