‘İklim adaleti için grevdeyiz’

Küresel İklim Grevi için Beşiktaş’ta bir araya gelen ekolojistler ve yaşam savunucuları iklim krizi için iklim acil durumunun ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

İklim için Türkiye, İklim Öncüleri ve Youth For Climate Turkey, Küresel İklim Grevi eylemleri kapsamında Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamada, “Kar değil insanlar” ve “İklim için harekete geç” yazılı pankartlar açılırken “Bu bir acil durum çağrısı”, “İklim adaleti için grevdeyiz” ve “Zamanımız kalmadı” yazılı dövizler taşındı. Açıklamayı İklim İçin Türkiye’den Gökçe Arslan okudu.

KUSURLU MODEL

Arslan, “Tüm canlıların ve ekosistemlerin yaşam haklarını savunup bilimin ışığında mücadele etmek” Doğanın yok edilişini, yaşam hakkı ihlalini görmek istemiyoruz. İklimin değil sistemin değişmesi gerekiyor. Sömürgecilik, hafriyatçılık ve kapitalizm yoluyla yüzyıllarca süren istismar ve baskının sonucu olarak içinde yaşadığımız yıkıcı iklim senaryosunun, esasen kusurlu olup acilen değiştirilmesi gereken bir sosyoekonomik model olduğuna dikkat çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

İKLİM KRİZİ

“Karar alıcıların hala bolca zamanımız varmış gibi davranmalarını ve ‘İklim Acil Durumu’ ilan etmemelerini kınıyoruz” diyen Arslan şunları söyledi: “Ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri ve gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor. Daha geçtiğimiz yıl yaşadığımız orman yangınları, seller, ve aşırı hava olayları bize ülkemizin her gün kötüleşen iklim kriziyle başa çıkmak için hazır olmadığını gösteriyor. Geçtiğimiz ay düzenlenmiş olan İklim Şurası’nda Komisyonlarda görüşülen ve konu uzmanı akademisyenlerin görüşlerinin aksine alınan tavsiye kararlarında özellikle kömüre dayalı elektrik üretimi konusunda alınan kararlar bizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Hayatlarımızın maksimum karı güden şirketler ve karar alıcılar tarafından tehlikeye atıldığı bu dünyada, artık kar değil insanlar diyoruz.”

‘AYNI GEMİDE DEĞİLİZ’

Karar alıcıların ve liderlerin “hepimiz aynı gemideyiz” söylemlerini hatırlatan Arslan, “Hepimiz aynı fırtınadayız ama asla aynı gemide olmadık. Her zaman en az zarar veren kesim en çok zararı gördü. Bu yüzden geleceğimizin iplerini elimize almamız lazım. Hepimiz aynı fırtınadayız, fakat bir eyleme geçilmemesinden anlayabiliyoruz ki, karar vericiler bizimle aynı gemide değiller! Karar vericilerden bize söz vermelerini ve bunu eyleme geçirmelerini bekliyoruz” dedi.

KÖMÜRDEN ÇIKILSIN

Arslan, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*Acilen; Paris İklim Anlaşması’nın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini.

*2030’a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, kömürden çıkılmasını istiyoruz.

*Kapsamlı bir İklim yasasın düzenlenip yürürlüğe konmasını,

*İklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini,

*Fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını

*Tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz.”

Açıklama söylenen şarkıların ardından son buldu.