HDP’den Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Suç Duyurusu

Diyanet’in Kobani davasına müdahale girişimi tepki çekti. HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı Kobani davasına müdahil olmak isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, hukuk dışı ve siyasi bir tutum sergilediği gerekçesiyle eleştirildi. Diyanet’in, sanıkların cezalandırılmasını isteyen dilekçesinde kullandığı ifadeler, toplumda infial yarattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 Ağustos’ta Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede, Kobani davasına katılma talebinde bulundu. Dilekçede, sanıkların “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “öldürme” ve “terör örgütüne üye olma” gibi suçlardan cezalandırılmasını istedi. Diyanet, savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katıldığını belirterek, sanıkların fiil ve davranışlarının, Diyanet’in toplumda yürüttüğü dini hizmetleri temelden sarsan ve telafisi imkânsız sonuçlara sebep olduğunu iddia etti.

Dilekçede ayrıca, “Vicdanlara hitap eden din hizmetlerinde itimat ve güvenin kaybolması halinde boşluk kabul etmeyen bu alanın çeşitli sapık akım ve gruplara kalacağı tartışmasızdır” ifadesi kullanıldı. Bu ifade, Diyanet’in kendisini tek referans kaynağı olarak gördüğünü ve farklı inanç gruplarını aşağıladığını ortaya koydu.

Diyanet’in dilekçesine tepki gösteren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Diyanet’in hakaret, görevi kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, nefret ve ayrımcılık suçları işlediği belirtildi.

HDP’nin yanı sıra, insan hakları örgütleri, barolar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da Diyanet’in Kobani davasına müdahalesini kınadı. Diyanet’in siyasi bir kurum haline geldiğini ve yargının bağımsızlığına müdahale ettiğini vurgulayan bu kurumlar, Diyanet’in tarafsızlık ilkesine uymadığını ve toplumu kutuplaştırdığını ifade etti.

Kobani davası, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırması üzerine Türkiye’de yapılan protesto eylemlerine ilişkin açılmıştı. Davada 18’i tutuklu 108 siyasetçi yargılanıyor. Savcılık, sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediyor. Davanın karar duruşması 7 Eylül’de yapılacak.

NHY/ Evrensel, BirGün, DW Türkçe, Cumhuriyet