Hatay, depremzedelerin yaşadığı bir mağduriyetle daha karşı karşıya! Kamulaştırma kararları, zeytinlik ve tarım arazilerinin inşaat projeleri için kullanılmasına yol açıyor.
Hatay’ın birçok bölgesinde hastane ve TOKİ inşaatları nedeniyle alınan kamulaştırma kararları, yerel halkın büyük tepkisine neden oluyor. Bu durum, Antakya’ya bağlı Dikmece Mahallesi’nde bulunan zeytinlik ve tarım arazilerinde de benzer bir şekilde yaşanıyor.
Antakya’ya bağlı Dikmece Mahallesi’nde, içinde onlarca ev, toplamda bir milyonun üzerinde zeytin ağacı ve buğday ekili arazilerin bulunduğu bölgelerin kamulaştırılması için TOKİ tarafından karar alındı. Ancak bu karar, mahalle sakinlerinin büyük tepkisini çekti. Henüz resmi olarak duyurulmasa da ihaleler gerçekleştirilen bölgede, TOKİ konutlarının yapımını üstlenecek firmalar çalışmalara başladı.
Sözcü’den Can Çapar‘ın haberine göre, mahalle sakinleri, tapulu arazilerinin ellerinden alınacak olmasına ve bölgenin hazine arazileri olmasına rağmen kamulaştırma kararına karşı çıkıyor. Yürüyüşler düzenleyen ve sloganlar atan mahalleli, basın açıklamasıyla karardan vazgeçilmesini talep ediyor.
Mahalleli adına konuşan Ulaş Doğan, binlerce zeytin ağacının kesileceği bir yerde tek bir dalın bile kesilmesine izin verilmediğini belirterek, “Buranın huzurunun bozulmasını istemiyoruz” diyor. Mahalle sakinleri, mal ve arazilerini almak istediklerini, dedelerinden miras kalan bu topraklara sonuna kadar direneceklerini vurguluyor.
Tarlalarının kamulaştırılacağını belirten mahalle sakinleri, emekleriyle kazandıkları arazilerinin ellerinden alınmasına tepki gösteriyor. Depremi bahane ederek, zeytinlik ve tarım arazilerini ellerinden almak isteyenlere karşı direneceklerini ifade ediyorlar.
Hatay Barosu avukatlarından Ali Bilgin ise sürecin henüz resmi bir duyuru yapılmadığı için yargıya taşınamadığını ifade ediyor. Kamulaştırmanın tarım ve ormanlık alanları etkilediğini belirten Bilgin, halkın geçim kaynağı olan bu arazilerin yerine kamuya ait alanların kullanılması gerektiğini vurguluyor. Kararın yeniden gözden geçirilmesi ve halkın yararının ön planda tutulması gerektiğini savunan Bilgin, idari dava açma seçeneğinin mevcut olduğunu belirtiyor.
Hatay’da depremzedelerin mağduriyeti devam ederken, zeytinlik ve tarım arazilerinin inşaat projelerine kurban edilmesi tartışmalara yol açıyor. Depremin etkilerini hala hisseden halk, mal ve arazilerini kaybetmek istemeyerek mücadele etmeye devam ediyor.
Hatay’da yaşanan deprem felaketinin ardından SÖZCÜ muhabiri Can Çapar, ilçede yıkılan binaları ve vatandaşların dramını gözler önüne seren bir yazı kaleme aldı. Çapar, depremin hemen sonrasında kendi imkanlarıyla enkaz altındaki insanları kurtarmaya çalışan, yardım gelmemesine isyan eden ve sevdiklerini kaybeden insanların hikayelerini anlattı.
Çapar’ın yazısının başlığı şöyle: “Hatay’da yıkım: Zeytinlikler inşaatlara kurban ediliyor”
Çapar, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da ortaya çıkan manzara savaş alanlarını aratmadı. Kentin büyük bir çoğunluğu adeta yerle bir oldu. Hastaneler, polisevi, Jandarma ve AFAD’ın da kullandığı kamu binaları ya çöktü ya da ağır hasar gördü. Hatay’ın Antakya ilçe merkezinde çok sayıda bina yıkıldı. Yıkılan yapılar arasında 1938’de Hatay Devleti tarafından kurulan ve günümüzde valilik tarafından kamulaştırılarak Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılan Meclis binası da yer aldı.
SÖZCÜ muhabiri olarak depremin hemen ardından Antakya’ya gittim. Adeta kaderine terk edilen kentte vatandaşlar kendi imkânlarıyla enkaz altındaki insanları çıkartmaya çalıştı. Vatandaşların 2 yaşlı kişiyi enkaz altından çıkarttığı, kurtarılanlardan birinin daha sonra bayıldığı anlar SÖZCÜ kamerasına yansıdı.
Yardım gelmemesine isyan eden vatandaşlar, “Sabahtan beri geziyoruz şehir kalmadı, şehir yıkıldı. Millet ölülerini arabalarında götürüyor. Kaymakamlığa gidin cesetleri görün.” diyerek tepki gösterdi.
Harabeyi andıran ilçede, objektiflere takılan bir kişinin fotoğrafı ise yürekleri burktu. Yıkılan enkazın üstüne oturan bir kişinin elinde tuttuğu iki peluş oyuncakla çaresizce etrafa baktığı fotoğrafa yansıdı.
Depremden sonra ortaya çıkan bir başka gerçek ise ilçede zeytinliklerin inşaatlara kurban edildiği oldu. Depremde yıkılan binaların büyük bir kısmının zeytinliklerin üzerine yapıldığı ortaya çıktı. Bu durum hem zeytin üreticilerini hem de doğaseverleri üzdü.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da depremde 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 24 bin yaralının olduğunu açıkladı. Savaş, “Hatay’da 3 binin üstünde yıkılan bina var. 20 bin civarında ağır hasarlı, 10 bin civarında orta hasarlı bina var. Hepsini yıkmamız lazım. Cenazelerimizi defnederken bir yandan hafriyat çalışmaları başlıyor. Hatay’ı tekrar nasıl ayağa kaldırırız bunun çalışmasını yapıyoruz” dedi.
Depremden sonra Hatay’ın yeniden inşası için devletin ve sivil toplumun seferber olması gerekiyor. Zeytinliklerin korunması ve doğal afetlere karşı dayanıklı binaların yapılması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Hatay halkının acısını paylaşıyor ve hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024