Hamas, Gazze’de sivil hedeflerin vurulması halinde Ä°srailli esirleri infaz etmekle tehdit etti

Ä°srail ile Hamas arasında devam eden çatışmalar, Gazze Åžeridi’nde yaÅŸayan siviller için büyük bir felaket haline geldi. Ä°srail ordusunun pazartesi günü baÅŸlattığı “tam kuÅŸatma” operasyonu, Hamas’ın cumartesi günü düzenlediÄŸi ölümcül saldırının ardından geldi. Bu saldırıda, Hamas üç koldan Ä°srail’in güneyini vurdu ve Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu’yu 11 Eylül 2001 saldırılarıyla karşılaÅŸtırdı.

Ä°srail ordusu, Gazze Åžeridi’ne yönelik hava, kara ve deniz saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılarda ÅŸu ana kadar yaklaşık bin 400 kiÅŸi hayatını kaybetti. Bu sayının büyük bir kısmı Gazze’de yaÅŸayan sivillerden oluÅŸuyor. Ä°srail ordusu, Hamas’ın roket ve tünel aÄŸlarını yok etmeye çalıştığını iddia ediyor. Ancak Gazze’deki hastaneler, okullar, camiler ve medya kuruluÅŸları da bombardımanın hedefi oldu.

Hamas ise Ä°srail’in saldırılarına karşılık olarak roket atışlarını sürdürüyor. Örgüt ayrıca, yüzden fazla Ä°srailli rehinenin bulunduÄŸunu ve bunları infaz etmekle tehdit etti. Hamas, “Ä°srail halkımızı uyarı yapılmaksızın hedef alıyorsa, biz de onlara anladıkları dilden konuÅŸacağız” dedi.

Bu çatışmaların ne zaman sona ereceÄŸi belirsizliÄŸini koruyor. Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, operasyonun “kalbinde” olduklarını fakat bunun “sadece bir baÅŸlangıç” olduÄŸunu söyledi. Netanyahu, “Hamas’ın yaÅŸayacağı ÅŸey korkunç olacak, onları güçle, çok büyük bir güçle yeneceÄŸiz” dedi.

Bu arada uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrısı yapıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil olarak toplanarak durumu görüştü. Konsey üyeleri, sivillerin korunması ve insani yardımın ulaştırılması için çaba gösterilmesini istedi. Ancak henüz somut bir adım atılmadı.