Güney Afrika’nın iddiaları ve Ä°srail’in savunması

Güney Afrika, Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerini soykırım olarak nitelendirerek, Ä°srail’in Gazze’deki askeri operasyonunun derhal durdurulması için Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) ihtiyati tedbir talebinde bulundu.

Güney Afrika’nın baÅŸvurusunda, Ä°srail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı öldürerek, ciddi zihinsel ve bedensel zarar vererek, yerleÅŸim yerlerini yıkarak, kuÅŸatma ile açlık ve susuzluÄŸa maruz bırakarak “fiziksel yıkımlarına yol açacak koÅŸulları” yaratarak soykırım yaptığını dile getirdi.

Güney Afrika ayrıca Ä°srail’in 1948 BirleÅŸmiÅŸ Milletler Soykırım SözleÅŸmesi kapsamındaki diÄŸer temel yükümlülüklerini de ihlal ettiÄŸi suçlamasında bulundu.

1948 sözleÅŸmesi soykırımı “ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etmek amacıyla iÅŸlenen fiiller” olarak tanımlıyor.

Ä°srail ise Güney Afrika’nın iddialarını reddederek, Gazze’deki askeri operasyonunun Hamas’ın saldırılarına karşı meÅŸru bir savunma olduÄŸunu savunuyor.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Ä°srail’in Gazze’yi kalıcı olarak iÅŸgal etmek ya da sivil nüfusu yerinden etmek gibi bir niyeti olmadığını belirterek, “Ä°srail Filistin halkıyla deÄŸil Hamas teröristleriyle savaşıyor ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun bir ÅŸekilde yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ä°srail, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir talebinin reddedilmesini bekliyor.

Davanın olası sonuçları

Güney Afrika’nın açtığı dava, Ä°srail-Filistin sorununun çözümü açısından önemli bir dönüm noktası olabilir.

Dava sonucunda Ä°srail’in Gazze’deki eylemleri soykırım olarak kabul edilirse, Ä°srail’in uluslararası alanda itibarı ciddi ÅŸekilde zedelenecek ve Filistinlilerin bağımsızlık mücadelesine ivme kazandıracaktır.

Dava sonucunda Ä°srail’in eylemleri soykırım olarak kabul edilmezse, Güney Afrika’nın itibarı zedelenecek ve Ä°srail’in Gazze’deki eylemleri meÅŸruiyet kazanacaktır.

Dava sonucunda Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerine ihtiyati tedbir kararı çıkarsa, Ä°srail’in bu eylemlerine bir süreliÄŸine ara vermesi gerekecektir.

Dava sonucunda Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerine ihtiyati tedbir kararı çıkmazsa, Ä°srail’in eylemlerine devam etmesi mümkün olacaktır.

Dava, yaklaşık bir yıl sürecek ve sonunda UAD’nin nihai kararı ile sonuçlanacaktır.