Fransa’da sığınma baÅŸvurusu yapanların sayısı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 142 bin 500’e ulaÅŸtı. Fransa Sığınma ve Göç Ofisi (OFPRA) tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye vatandaÅŸları da sığınma talebinde bulunanlar arasında üçüncü sırada yer aldı.
OFPRA’nın raporuna göre, 2023 yılında Fransa’ya sığınma baÅŸvurusu yapanların en büyük grubunu 17 bin 500 kiÅŸiyle Afgan vatandaÅŸları oluÅŸturdu. Onları 8 bin 600 kiÅŸiyle BangladeÅŸ vatandaÅŸları ve 8 bin 500 kiÅŸiyle Türkiye vatandaÅŸları izledi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Gine vatandaÅŸları da sırasıyla 8 bin ve 7 bin 900 kiÅŸiyle listenin dördüncü ve beÅŸinci sırasında yer aldı.
Türkiye vatandaÅŸlarının sığınma baÅŸvurusu sayısındaki artış, Türkiye’de yaÅŸanan siyasi ve ekonomik krizlerle baÄŸlantılı olarak görülüyor. Türkiye’de son yıllarda insan hakları ihlalleri, basın özgürlüğü kısıtlamaları, hukukun üstünlüğü sorunları, terörle mücadele bahanesiyle muhaliflere baskı, döviz kuru dalgalanmaları, enflasyon ve iÅŸsizlik gibi faktörler, pek çok Türk vatandaşını ülkeyi terk etmeye zorladı.
Fransa ise Türkiye vatandaÅŸları için hem tarihi hem de kültürel baÄŸları olan bir ülke olarak öne çıkıyor. Fransa’da yaklaşık 800 bin civarında Türkiye kökenli nüfus yaşıyor. Ayrıca Fransa, Avrupa BirliÄŸi’nin en büyük ekonomilerinden biri olması, sosyal güvenlik sistemi, eÄŸitim imkanları ve demokratik deÄŸerleriyle de Türk vatandaÅŸlarının tercih ettiÄŸi ülkeler arasında yer alıyor.
OFPRA’nın raporuna göre, Fransa’da sığınma baÅŸvurusu kabul oranı da 2023 yılında yüzde 33’e yükseldi. Bu oran, bir önceki yıl yüzde 29 idi. Buna göre, geçen yıl Fransa’ya sığınma baÅŸvurusu yapanların yaklaşık üçte biri sığınmacı statüsü kazandı. Sığınma baÅŸvurusu deÄŸerlendirme süresi de ortalama 5,2 aydan 4,2 aya indirildi.
Fransa İçiÅŸleri Bakanlığı ise sığınma baÅŸvurusu iÅŸlemlerini hızlandırırken, baÅŸvurusu reddedilenlerin de vakit kaybetmeden sınır dışı edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Fransa’da geçen yıl aşırı saÄŸ partilerin desteÄŸiyle kabul edilen bir yasa, kaçak göçmenlerle mücadelede önlemlerin artırılmasını öngörüyor. Bu yasa, sivil toplum örgütlerinin ve iktidar partisi içindeki bazı milletvekillerinin tepkisine neden olmuÅŸtu.
NHY/ Euronews
- Akademisyen Beyza Ãœstün’e Hapis Cezası: Özgür Gündem Ä°le Dayanışma - 4 Ekim 2024
- CHP’li Çakırözer’in Raporu: Eylül Ayında Türkiye’de Basın Özgürlüğü Mücadelesi - 4 Ekim 2024
- Gürer’den Hükümete Kritik Uyarılar: Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarında Acil Artış Talebi - 4 Ekim 2024