Eski TuÄŸgeneral: Darbe teÅŸebbüsü, kontrolüydü….

Darbe giriÅŸiminde Genelkurmay Karargahı’nda yaÅŸananlara iliÅŸkin 221 sanıklı çatı davanın bugünkü celsesinde konuÅŸan eski TuÄŸgeneral Erhan Caha, “Bu vahim ve menfur darbe teÅŸebbüsü, Genelkurmay BaÅŸkanı, Kuvvet Komutanları ve MÄ°T müsteÅŸarının, planı, bilgisi ve kontrolü dahilinde olmuÅŸtur” dedi.

15 Temmuz’daki darbe giriÅŸimi sırasında Genelkurmay BaÅŸkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de bulunduÄŸu 221 sanığın yargılandığı davanın bugünkü celsesinde Kara Kuvvetleri eski Kuvvet GeliÅŸtirme BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Erhan Caha, savunmasını yaptı.

GENELKURMAYA BASKANI HULUSÄ° AKAR’A YAZDIÄžI MEKTUBU OKUDU

Savunmasında suçlamaları kabul etmeyen sanık Erhan Caha, tutuklandıktan sonra Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yazdığı mektubu okudu. Caha, Akar’a yazdığı mektupta, darbe giriÅŸimiyle ilgili kafa karıştıran birçok nokta olduÄŸunu belirterek, “Darbenin askeri görünümlü sivil bir darbe olduÄŸunu düşünüyorum” dedi.

Orgeneral Akar’a yönelik, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin ÅŸanlı tarihine binlerce askere haksızlık ve hukuksuzluk yapılmasını engelleyemeyen bir komutan olarak geçeceksiniz” diyen Caha, savunmasında ÅŸunları söyledi: “Bu darbe giriÅŸimine karar veren, önceden planlayan, çeÅŸitli evlerde veya askeri birliklerde toplantılar yapan grup içinde hiçbir ÅŸekilde yer almadığım gibi, olay günü önceden yapılan planlamalar doÄŸrultusunda hareket eden biri de deÄŸilim. Soyut ve yönlendirme sonucu ismim kasıtlı olarak bu konsey ile iliÅŸkilendirilmiÅŸtir” dedi.

‘AKSAKALLI’NIN Ä°FADELERÄ° ÇOK ÖNEMLÄ°’

Savunmasında olaylardan habersiz olan personelin ikaz edilmemesini de anlamanın mümkün olmadığını belirten Erhan Caha, “Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın ifadesi çok önemli. Aksakallı, ‘Kriz anlarında personele birliÄŸi terk etmeme emri verilir. Personele bu emir verilseydi darbe açığa çıkardı’ demiÅŸtir. Hayatını bu mesleÄŸe vermiÅŸ insanlar bunu düşünemiyorlar mı? Bu giriÅŸim öğrenilir öğrenilmez personel ikaz edilmiÅŸ olsaydı bu olayların hiçbiri yaÅŸanmazdı. Ben ve benim gibi olan binlerce personel de bu rezilliÄŸi yaÅŸamazdı” diye konuÅŸtu.

‘BEN KURULAN BU KUMPASIN MAÄžDURLARINDAN BÄ°RÄ°YÄ°M’

Sanık Caha savunmasını şöyle tamamladı: “Bu vahim ve menfur darbe teÅŸebbüsü, Genelkurmay BaÅŸkanı, Kuvvet Komutanları ve MÄ°T müsteÅŸarının, planı, bilgisi ve kontrolü dahilinde olmuÅŸtur. Huzurda gelip tanık sıfatıyla dahi olsa dinlendiklerinde bu durum ortaya çıkacaktır. 15 Temmuz akÅŸamı gelen istihbaratla TSK, sözde darbe kumpası içine itilmiÅŸ ve nihayetinde bugün tasfiye aÅŸamasına gelinmiÅŸtir. Kimdir bu planın arkasında olanlar? 16 Temmuz’da olayın aslı anlaşıldığında anladım ve gördüm ki TSK bir kumpasa maruz kalmış, ben de kurulan bu kumpasın maÄŸdurlarından biri olmuÅŸum.”

DuruÅŸma darbe giriÅŸimi sırasında 28. Mekanize Piyade TuÄŸayı’nda tabur komutanı olan eksi Kurmay Yarbay ErtuÄŸrul Terzi’nin savunmasıyla devam ediyor.