ErdoÄŸan, Huzura KavuÅŸmadan OHAL Kalkmayacak

CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, TÃœSÄ°AD Yüksek Ä°stiÅŸare Konseyi (YÄ°K) toplantısında konuÅŸma yaptı. ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasından satır baÅŸları:

Ãœlkemizi 14 yılda üç kat büyüterek baÅŸarılı bir performans ortaya koyduÄŸumuza inanıyorum. Türkiye’nin nereden nereye geldiÄŸinin en yakın ÅŸahidi sizlersiniz. Bugün de özel sektörün lokomotifliÄŸini çok önemsiyoruz. Devleti düzenleyici ve denetleyici rolünün sınırları içinde tutarak özel sektörün önünü açıyoruz. 3 Kasım 2002 tarihi iÅŸ dünyamız için bir milattır. AK Parti yönetiminin sırrı nedir diye soranlara istikrar ve güven demiÅŸimdir. Türkiye bunlardan uzaklaÅŸtıkça sıkıntıya düşmüştür. 2008 krizi için teÄŸet geçecek demiÅŸtim. O dönem bu sözümle dalga geçmiÅŸlerdi. Nitekim aynen dediÄŸim gibi de oldu. Son birkaç yıl hepimiz için zor geçti. 2008 krizine direnen Türkiye 2013’ten itibaren baÅŸlayan bir dizi saldırı karşısında çok ciddi mücadele yürütmek zorunda kaldı. İçeride 35 yıldır terörle, dışarıda da Suriye Savaşı ile mücadele ettik.

Åžundan emin olun, en kötüsü geride kaldı. Bunca saldırıya raÄŸmen ayakları üzerinde dimdik duran Türkiye’nin önünde aydınlık bir gelecek vardır. 16 Nisan bitti hemen ardından yurtdışında kendimize pazarlar aramaya baÅŸladık. Kuveyt’te 4,5 milyar dolarlık havalimanının temel atma törenini attık. Rusya, Çin, ABD seyahatimiz oldu. Belçika’da NATO liderler zirvesine katılacağız. Artık Türkiye’de hiçbir ÅŸey eskisi gibi yürümeyecek. Demokrasi ve ekonomide yeni bir atılım döneminin hazırlıklarını yapıyoruz.
2014-2015 arasında yüzde 6,2’lik ortalama büyüme oranının sürükleyicisi ihracat olmuÅŸtur. GeliÅŸmeler 2017 yılı ihracat artışı ortalamasının yüzde 10’un altına düşmeyeceÄŸini gösteriyor. Ä°hracat desteklerini en üst seviyeye çıkardık. Rusya pazarındaki kayıplar gibi talihsizlikler bizi yeni arayışlara yöneltti. Rusya ile hızla iyileÅŸen iliÅŸkileri mevcut kazancımız üstüne ilave ediyoruz. Enflasyonla mücadelenin ancak arzı artırıcı yöntemlerle mümkün olduÄŸuna inanıyoruz. Ä°ÅŸsizlikteki artış son dönemin en üzüntü verici geliÅŸmesi oldu. Ä°stihdam seferberliÄŸi kapsamında pek çok kurum sözler verdi. Ä°lk fırsatta 81 ilin valisiyle yüz yüze görüşüp bu sözlerin ne kadarının yerine getirildiÄŸini teker teker soracağım. Faizlerin bu kadar yüksek olduÄŸu yerde giriÅŸimcileri yatırıma yönlendirmek kolay olmuyor. Türkiye’yi ayaÄŸa kaldıracak finans sektörünün yüksek karlılığı deÄŸil, üretim, ihracat ağırlıklı yatırımların büyütülmesidir. Yatırımlarımız için ilave kaynak arayışlarımızı sürdürüyoruz. Ekonominin küreselleÅŸemesi ve buna uygun hukuki altyapının kurulması mecburiyetini getiriyor. Gümrük BirliÄŸi’nin yenilenmesiyle bununla ilgili geliÅŸmeler olumlu bir ÅŸekilde seyrediyor. Gümrük BirliÄŸi’ni güçlendirerek yolumuza devam edeceÄŸiz.

“BAÅžIMIZIN ÇARESÄ°NE BAKARIZ”
AB dediÄŸimiz zaman AB kapısını açmış da Türkiye içeri mi girmemiÅŸ. Sene 1963, sene 2017. 54 yıldır bu ülkeyi kapısında sürüm sürüm süründüren bir AB var. BÄ°zden sonra kimler geldi kimler geçti. Türkiye’nin günahı ne de almıyorsunuz? Hiçbirisi bizden daha iyi deÄŸil ama alıyorlar. Yunanistan’ın 400 milyar euro borcu var. Ama el bebek, gül bebek her türlü desteÄŸi vererek ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bu gerçekleri lütfen görelim. Bizim bir onurumuz var. Bununla oynanmasına müsaade edemeyiz. Alacaklarsa girelim. Ben BaÅŸbakan olduÄŸum zaman fasılların olduÄŸu sayı 15’ti. Daha sonra Fransa’da Sarkozy, Almanya’da Merkel geldi. Bunlar gelince karar aldılar, artık liderler bu zirvelere katılmayacak. Çok daha çirkini, 15 fasılı 35 fasıla çıkardılar. Bu kadar haince Türkiye’ye karşı böyle bir kararın alınması karşısında biz ne yapacaktık. Hala bunlara yalvarıp ne olur bizi içeri alın mı diyeceÄŸiz. GeldiÄŸimiz fasıl ÅŸu anda 14. Fransa’nın bir DışiÅŸleri Bakanı boÅŸuna çabalıyorsunuz sizi almayacaklar dedi. Niye dedim, gerekçeleri açıkladı. Biz bazı ÅŸeyleri biliyoruz ama buna raÄŸmen biz AB Bakanlığı’nı da kurduk. Elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz. En son konseyin aldığı karar. Bu kararı alıyorsun da ne olacak? Bu kararı Rusya için de aldın. Bu mantıkla bir yere varmak mümkün deÄŸil. CumhurbaÅŸkanını Almanyada, Belçika’da her türlü saldırı yapılacak. DışiÅŸleri Bakanıma uçuÅŸ izni verilmeyecek, biz hala ne olur bizi alın… Kusura bakmayın sizler ekonominin içinde bir güçsünüz. Sizleri kapınızda bekleten muhatabınızla bir yere kadar konuÅŸursunuz. Ben bu milletin ÅŸerefini ayaklar altına aldırtmam. Her türlü görüşmeleri yapıyoruz. AB yetkilileri bizlere adil ve onurlu yaklaşırlarsa görüşmelere devam ederiz, yoksa biz de başımızın çaresine bakarız.

Ekonomide yapısal reformları kesintisiz sürdürmek gerekiyor. Yerli otomobil konusunda arzu ettiğimiz neticeye ulaşamamış olmaktan üzüntü duyuyorum. Kendi pazarımızın büyüklüğü ortadayken böyle bir adım atılmaması çok düşündürücü. TÜSİAD üyelerinden bu konuda cesaretli bir atılım bekliyorum. Şu salondan babayiğit çıkartamıyorsak dükkanı kapatıp gitmemiz lazım.

Terör örgütleri ile siyasi oyunlarla bizi coÄŸrafyamızdan kazımak isteyenlere cevap vermek durumundayız. Sözün bittiÄŸi yerdeyiz. GeliÅŸmelere göre gereken adımlar atılacak. Masada olmayınca kendinizi menüde bulacağınızı biliniz. Åžimdi Rakka meselesi var. Baktım ki, ABD Rakka meselesinde çok hassas. Maden tek başınıza yapacaksınız biz terör örgütleriyle olacağınız operasyonda olmayız dedik. ABD PYD ve YPG terör örgütleriyle operasyona giriyor, bize düşen hayırlı olsun demektir. Bu terör örgütleri bizim ülkemize yönelik herhangi bir tehdit oluÅŸturursa angajman kurallarından haklarımızı kullanırız dedik. Kimseyle konuÅŸmayız danışmayız, ona göre adım atariz. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadığı gibi terör örgütlerinin güçlendiÄŸi bir fotoÄŸrafla karşı karşıyayız. Artık 20 yıl öncesinin Türkiye’si yok.

“HUZURA KAVUÅžMADAN OHAL’Ä° KALDIRAMAYIZ”
OHAL konusundaki endiÅŸelerinizi anlamakta zorlanıyorum. OHAL iÅŸadamlarının neyini engelledi? Ãœlkemizin yıkılmasına milletimizin yok edilmesine yönelik bir operasyon yapılıyor. 249 ÅŸehidimiz var, biz hala OHAL’i kaldıralım diyoruz. Her ÅŸey huzura kavuÅŸmadan OHAL’i kaldıramayız. OHAL’i ülkemizde her ÅŸey saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yürüsün diye devam ettiriyoruz.”