New York Times: ErdoÄŸan, Trump’tan umduÄŸunu elde edemedi

Gazete, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ziyaretinin ‘her iki taraf için hayati’ olan ABD-Türkiye iliÅŸkilerinde bir ‘dönüm noktası oluÅŸturmasını umduÄŸunu’ ifade ederken, görüşmenin olumlu sonuçlanmadığını deÄŸerlendirdi: “(ErdoÄŸan’ın) Talepleri mantıksızdı, bu da gerginliÄŸin devam etmesi demek.”

‘ZÄ°YARETTEN AKILLARDA KAVGA KALACAK’

Gazete, ErdoÄŸan’ın ziyaretinin Beyaz Saray’da, korumalarla protestocular arasında çıkan kavgayla akıllarda kalacağını vurguladı. Gazete, Trump’ı da ErdoÄŸan’a karşı tutumunu nedeniyle eleÅŸtirdi: “Öte yandan Sayın Trump, Sayın ErdoÄŸan’ın kendi halkına karşı baskılarına karşı ÅŸaşırtıcı bir kayıtsızlık sergiledi.”

RAKKA OPERASYONU VE YPG

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, ABD’den, Ankara’nın PKK’nın Suriye kolu olarak kabul ettiÄŸi YPG’lilere destek vermesine son vermesini talep ettiÄŸini de belirten New York Times, bölgede IŞİD’e karşı en etkili mücadele veren oluÅŸum olduÄŸunu hatırlatarak, YPG’nin Washington için Rakka operasyonunda vazgeçilmez olduÄŸunu vurguladı.

‘ERDOÄžAN, TRUMP’I TATLI SÖZLE Ä°KNA EDEBÄ°LECEĞİNÄ° DÜŞÜNMÜŞ OLABÄ°LÄ°R’

Gazete, Trump’ın ErdoÄŸan’ın taleplerine karşın YPG’yi silahlandırma politikasına baÄŸlı kaldığını da ekledi: “Sayın ErdoÄŸan, tavırları deÄŸiÅŸken olan Trump’ı tatlı sözle ikna edebileceÄŸini düşünmüş olabilir. DoÄŸrusu, Trump’ın otoriter liderlere sevgisini ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Türkiye’yle olan ÅŸaibeli baÄŸlarını düşünürsek, bazı üst düzey ABD’li yetkililer bunun olabileceÄŸinden endiÅŸe etti. Fakat Sayın Trump, Suriyeli Kürtleri güçlendirme kararında sıkıca durdu.”

‘TÃœRKÄ°YE, GÃœLEN’Ä°N Ä°ADESÄ° İÇİN GEREKLÄ° DELÄ°LLERÄ° HENÃœZ SUNABÄ°LMÄ°Åž DEĞİL’

Gazete, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen’in iade talebine de deÄŸindi. New York Times, konu hakkında ÅŸunları kaydetti: “Sayın ErdoÄŸan, yönetimi, geçen temmuz ayında baÅŸarısızlığa uÄŸrayan darbe giriÅŸiminin planlayıcısı olduÄŸunu savunduÄŸu, Pennsylvania’da sürgünde olan Fethullah Gülen’in iade edilmesine ikna edeceÄŸini de umdu. Yönetim bu talebe boyun eÄŸmiÅŸe benzemiyor. Böylesi bir kararın alınması için sıkı bir hukuki prosedür bulunuyor ve yetkililer, Türkiye’nin ÅŸu ana kadar iade talebini destekleyecek gerekli delilleri henüz sunamadığını söylüyor.”

‘ZÄ°YARETTEN MEMNUNÄ°YETSÄ°ZLİĞİN YANSIMASI OLARAK…’

New York Times, son olarak Türkiye’nin ABD’nin IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk’ın görevden alınması talebini de deÄŸerlendirdi: “Ziyaretten memnuniyetsizliÄŸinin bir yansıması olarak Türkiye, McGurk’ün deÄŸiÅŸtirilmesi çaÄŸrısında bulundu ve Suriyeli Kürtlerin saldırısına uÄŸramaları halinde ‘kimseye haber vermeden’ cevap verme tehdidinde bulundu. ‘Dönüm noktası’ umudu çok uzakta görünüyor…”