New York Times: Erdoğan, Trump’tan umduğunu elde edemedi

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin ‘her iki taraf için hayati’ olan ABD-Türkiye ilişkilerinde bir ‘dönüm noktası oluşturmasını umduğunu’ ifade ederken, görüşmenin olumlu sonuçlanmadığını değerlendirdi: “(Erdoğan’ın) Talepleri mantıksızdı, bu da gerginliğin devam etmesi demek.”

‘ZİYARETTEN AKILLARDA KAVGA KALACAK’

Gazete, Erdoğan’ın ziyaretinin Beyaz Saray’da, korumalarla protestocular arasında çıkan kavgayla akıllarda kalacağını vurguladı. Gazete, Trump’ı da Erdoğan’a karşı tutumunu nedeniyle eleştirdi: “Öte yandan Sayın Trump, Sayın Erdoğan’ın kendi halkına karşı baskılarına karşı şaşırtıcı bir kayıtsızlık sergiledi.”

RAKKA OPERASYONU VE YPG

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’den, Ankara’nın PKK’nın Suriye kolu olarak kabul ettiği YPG’lilere destek vermesine son vermesini talep ettiğini de belirten New York Times, bölgede IŞİD’e karşı en etkili mücadele veren oluşum olduğunu hatırlatarak, YPG’nin Washington için Rakka operasyonunda vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

‘ERDOĞAN, TRUMP’I TATLI SÖZLE İKNA EDEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜŞ OLABİLİR’

Gazete, Trump’ın Erdoğan’ın taleplerine karşın YPG’yi silahlandırma politikasına bağlı kaldığını da ekledi: “Sayın Erdoğan, tavırları değişken olan Trump’ı tatlı sözle ikna edebileceğini düşünmüş olabilir. Doğrusu, Trump’ın otoriter liderlere sevgisini ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Türkiye’yle olan şaibeli bağlarını düşünürsek, bazı üst düzey ABD’li yetkililer bunun olabileceğinden endişe etti. Fakat Sayın Trump, Suriyeli Kürtleri güçlendirme kararında sıkıca durdu.”

‘TÜRKİYE, GÜLEN’İN İADESİ İÇİN GEREKLİ DELİLLERİ HENÜZ SUNABİLMİŞ DEĞİL’

Gazete, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen’in iade talebine de değindi. New York Times, konu hakkında şunları kaydetti: “Sayın Erdoğan, yönetimi, geçen temmuz ayında başarısızlığa uğrayan darbe girişiminin planlayıcısı olduğunu savunduğu, Pennsylvania’da sürgünde olan Fethullah Gülen’in iade edilmesine ikna edeceğini de umdu. Yönetim bu talebe boyun eğmişe benzemiyor. Böylesi bir kararın alınması için sıkı bir hukuki prosedür bulunuyor ve yetkililer, Türkiye’nin şu ana kadar iade talebini destekleyecek gerekli delilleri henüz sunamadığını söylüyor.”

‘ZİYARETTEN MEMNUNİYETSİZLİĞİN YANSIMASI OLARAK…’

New York Times, son olarak Türkiye’nin ABD’nin IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk’ın görevden alınması talebini de değerlendirdi: “Ziyaretten memnuniyetsizliğinin bir yansıması olarak Türkiye, McGurk’ün değiştirilmesi çağrısında bulundu ve Suriyeli Kürtlerin saldırısına uğramaları halinde ‘kimseye haber vermeden’ cevap verme tehdidinde bulundu. ‘Dönüm noktası’ umudu çok uzakta görünüyor…”