Dünyanın En Eski Tapınağı Mısır Piramitlerinden En Az 7300 Yıl Önce Yapıldı

12.000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen antik anıt, MÖ 10.000 civarında büyük bir kozmik olaya tanık olmuş (ve muhtemelen hayatta kalmış) bilinmeyen bir kültür tarafından dikilmiştir.

Yaklaşık 12.000 yıl önce, bugün Türkiye’de bulunan gizemli bir insan, çok tonlu taÅŸları karmaşık daireler halinde dikerek, ÅŸimdi gezegenin yüzeyindeki en eski tapınak olarak kabul edilen tapınağı oluÅŸturdu. Sadece eski deÄŸil, eski. Aslında, Göbekli Tepe olarak bilinen ve Potbelly Tepesi anlamına gelen antik tapınak, MÖ 10. binyıl civarında inÅŸa edilmiÅŸ; bu, Mısır piramitlerinin en eskisinden en az 7.300 yıl önce geldiÄŸi anlamına gelir.

Göbekli Tepe arkeolojik alanı, ÅŸu anda Türkiye GüneydoÄŸu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Åžanlıurfa’dan yaklaşık 12 kilometre (7 mil) uzaklıkta bulunan antik tapınağın çoÄŸu, ÅŸimdi 15 metreden daha yüksekte yükselen yapay bir höyükle kaplı yüzeyin altında gizli kalır.

Tam olarak orada, tarihin kaydedilmediÄŸi bir zamanda, tarihin bilmediÄŸi eski bir grup insan, ÅŸimdiye kadar jeofizik araÅŸtırmalarla tespit edilen 20 daire içinde 200’den fazla karmaşık sütun dikti.

Sahadaki sütunların her biri devasa, havaya en az altı metre (yaklaşık 20 fit) yükseliyor. Ancak en merak edilen özelliği sütunların ağırlığıdır; uzmanlar, sütunların her birinin 10 ton ağırlığında olduğunu ortaya çıkardı.

12.000 yıldan daha uzun bir süre önce, eski bir grup insanın bu kadar büyük taÅŸları nasıl çıkardığı, naklettiÄŸi ve yerleÅŸtirdiÄŸi derin bir gizem olmaya devam ediyor. Daha da büyük gizem, tarihçilere göre, böylesine karmaşık bir sitenin yalnızca yerel avcı-toplayıcılar tarafından inÅŸa edilmiÅŸ olmasıdır. Ancak Göbekli Tepe’nin karmaşıklığı, tasarımı ve boyutu, sitenin son küresel felaket sırasında ortadan kaybolmuÅŸ olabilecek bir uygarlık tarafından inÅŸa edilmiÅŸ olabileceÄŸi ihtimaline iÅŸaret ediyor.

Alanın kendisi olaÄŸanüstü, ancak daha da fazlası, tüm alanın içine gizlendiÄŸi gizemli aura. Göbekli Tepe’deki megalitik sütunların her biri, görünüşe göre ana kayadan oyulmuÅŸ yuvalara yerleÅŸtirildi.

Uzmanların Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B’ye (PPNB) ait olduÄŸunu söylediÄŸi ikinci aÅŸama, inÅŸaatçıların zeminleri cilalı kireçle kaplanmış dikdörtgen odalarda duran sütunları diktiÄŸi yerdir.

Hâlâ bilmediÄŸimiz nedenlerden dolayı, tüm yerleÅŸim Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B’den (PPNB) sonra terk edilmiÅŸ ve gömülmüştür. Daha genç yapılar klasik zamanlara aittir. Karbon tarihlemesinin ortaya çıkardığı gibi, uzmanların gözünden kaçmaya devam eden nedenlerden dolayı, sitenin duvarları TaÅŸ Devri sırasında bilerek doldurulmuÅŸtur.

Tüm sitenin farklı dini ve törensel faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir tür antik tapınak olduğu kabul edilse de, herhangi bir yerde siteye atıfta bulunan yazılı kayıt bulunmadığından yapının tam işlevinin ne olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz. .
Bununla birlikte, Göbekli Tepe’nin engin boyutu ve çok daha küçük olması nedeniyle büyük önem taşıdığını biliyoruz, ancak benzer olmasına raÄŸmen civarda bulunan 9 tapınak, Göbekli Tepe’nin bir tür “merkezi tapınak” olarak hizmet ettiÄŸi ihtimaline iÅŸaret ediyor gibi görünüyor.

Göbekli Tepe, tarihin bir hazinesidir.

Etkileyici stratigrafisi, en eskisi 12.000 yıldan daha eskiye dayanan sayısız yüzyıllık faaliyetin kanıtıdır.

Mısır piramitlerinden en az 8.500 yıl önceye dayanan antik bir yerleşim yeri olan
Göbekli Tepe’nin megalitik T-Åžekilli Sütunları.

Göbekli Tepe’nin etkileyici düzeni

Site, yapıların yaşına göre üç katmana ayrılmıştır. Üçüncü katman, Göbekli Tepe tarihinin en eski kısımlarını gösterir ve bu, 10 ila 30 metre çapında herhangi bir yerde dairesel bileÅŸiklerin görünümünü gördüğümüz zamandır. Katman III’ün en dikkate deÄŸer özelliÄŸi, masif iç duvarların içine doÄŸru bir ÅŸekilde yerleÅŸtirilmiÅŸ masif T-ÅŸekilli kireçtaşı sütunların varlığıdır.

Åžimdiye kadar, arkeolojik kazılar bu tür dört yapı ortaya çıkardı, ancak sitenin araÅŸtırmaları hala yüzeyin altında en az 16 benzer yapı olduÄŸunu gösteriyor. Yapıların her birinin yaklaşık sekiz sütuna sahip olduÄŸuna inanılıyor, bu da yalnızca Göbekli Tepe’de toplam 200 sütun olduÄŸunu düşündürüyor.

Devasa kayaların çoÄŸu, bazıları tepenin tepesinden ÅŸimdi taÅŸların durduÄŸu yere birkaç yüz metreden daha uzak olmayan yakındaki taÅŸ ocaklarından taşınmıştır. Ä°nÅŸaatçılar, Göbekli Tepe’deki dairelerin her birinin merkezinde birbirine bakan iki uzun sütun inÅŸa ettiler. Bazı uzmanlar, çevrelerin bir zamanlar çatılı olduÄŸunu öne sürdü. Çemberlerin içinde, insanların toplandığı yerin yapıların içinde olduÄŸunu gösteren taÅŸtan yapılmış bankların kanıtları bulundu.
Büyüleyici olan sütunların boyutlarının yanı sıra dekoratif motifleri de yeryüzündeki en eşsizler arasındadır. Şimdiye kadar uzmanlar, taş sütunların soyut semboller, piktogramlar ve oyma hayvan kabartmaları ile süslendiğini bulmuşlardır.
Piktogramların kutsal sembolleri temsil ettiği düşünülür ve bunların çoğu, dünyadaki Neolitik mağara resimlerinde bulunanlara benzerlik gösterir.

Göbekli Tepe tasvirleri

Göbekli Tepe’deki en ünlü kabartmalar aslanları, boÄŸaları, ayıları, tilkileri, ceylanları ve eÅŸekleri tasvir eder; yılanlar ve diÄŸer sürüngenler. Göbekli Tepe’nin inÅŸaatçıları da taÅŸlarını böcekler ve eklembacaklılar gibi eklembacaklıların sembolleriyle süslediler; ve kuÅŸlar, özellikle akbabalar.

Göbekli Tepe’nin ÅŸu anda bulunduÄŸu alan çorak bir arazi olsa da, anıtın yaklaşık 12.000 yıl önce inÅŸa edildiÄŸi sırada bölge büyük olasılıkla bugünden çok farklı görünüyordu. Çevredeki bölgenin, binlerce yıllık insan yerleÅŸimi ve ekimi bugün geçerli olan koÅŸullara yol açmadan önce çok çeÅŸitli vahÅŸi yaÅŸamı sürdürebilen yemyeÅŸil ormanlara ve bitki örtüsüne ev sahipliÄŸi yaptığına inanılmaktadır.

Çeşitli semboller ve hayvan motiflerinin yanı sıra sitenin sembolizmi arasında birkaç insansı figür de yer alıyor. Sahadaki T-şekilli sütunların bazılarının alt yarısında insan kolları oyulmuş.
Göbekli Tepe’deki megalitik taÅŸlardan bir görünüm. Sitenin çoÄŸu hala yüzeyin altında gömülü durumda.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Klaus Schmidt’e göre, kolların stilize edilmiÅŸ insanların (veya belki de eski insanların bölgede taptığı tanrıların) bedenlerini temsil etmesi amaçlanıyor.

Peştamallar, birkaç sütunun alt yarısında görünür. Üstteki yatay taş levhanın Schmidt tarafından omuzları ifade ettiğine inanılıyor, bu da figürlerin başsız bırakıldığını ima ediyor. Bunların kesin temsili ve amacı hala anlaşılmamıştır.
Katman II, inÅŸaatçıların MÖ 9, 000 ve 8000’e kadar uzanan bu zaman diliminde daha küçük dikdörtgen odalar yaptığını ortaya çıkardı. AraÅŸtırmacılara göre dikdörtgen yapılar, alanı daha verimli bir ÅŸekilde kullandıkları için Göbekli Tepe binalarında bir evrimdir.

Anlatımın en üst kısmı olan Katman I, sitenin en uzun geçmişine dair kanıtlar taşıyor.

Bu katman, tepenin tarımsal amaçlarla kullanılmasının yanı sıra erozyonun neden olduÄŸu gevÅŸek tortulardan oluÅŸur ve bu, alanın artık bir tören merkezi olarak kullanılmadığı bir döneme kadar uzanabilir. Schmidt’in 2010 tarihli bir makalesinde açıkladığı gibi, Göbekli Tepe, MÖ 8000’den bir süre sonra dolduruldu. Alan, çoÄŸunlukla çakmaktaşı çakıl, taÅŸ aletler ve hayvan kemikleri olmak üzere enkaz altına gömüldü. Ä°nsanların bu kadar büyük bir alanı gömmek için bu kadar çok çalışmasının tam nedeni, Göbekli Tepe’yi çevreleyen en büyük gizemlerden biri olmaya devam ediyor.

Göbekli Tepe’deki karmaşık taÅŸ sütunlar, daireler ve sembollere ek olarak, yüzeyin altında yapılan en ÅŸaşırtıcı keÅŸiflerden biri, totem direÄŸi tasarımlarına benzeyen bir taÅŸ sütundur. 2010 yılında Katman II’nin içinde gömülü olarak bulundu. Eserin analizi, 1.92 metre yüksekliÄŸindeki ölçülerini ve ürkütücü bir ÅŸekilde Kuzey Amerika’da keÅŸfedilen totem direklerini anımsattığını ortaya çıkardı.
Kutupta, en üstte bir avcıyı, muhtemelen bir ayıyı ve onun altında bir insansı heykelciği temsil eden üç figür vardır.

Heykel hasarlı olduğu için yorum tam olarak anlaşılamamaktadır.

Ä°lginç bir ÅŸekilde uzmanlar, Nevali Çori’deki baÅŸka bir Türkiye sitesinde benzer bir eserin parçalarını buldular.

Ä°van Petrovic