Yaşlanan nüfus ve iş gücü açığı gibi sorunlarla karşı karşıya olan Çin, hastanelerde ve evlerde kullanılmak üzere insansı işçi robotlar üretmeye hazırlanıyor. Şangay merkezli Fourier Intelligence şirketi, Dünya Yapay Zeka Konferansı’nda GR-1 adlı robotunu tanıttı. Robot, yürüyebiliyor, engellerden kaçınabiliyor ve farklı görevleri yerine getirebiliyor.
Çin’de 60 yaş ve üzeri nüfusun 2035 yılında 280 milyondan 400 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Bu durum, hem iş gücü hem de tıbbi hizmet açısından ciddi bir zorluk oluşturuyor. Çinli şirketler, bu sorunlara çözüm bulmak için insansı robotlar geliştirmeye odaklandı.
Fourier Intelligence şirketinin CEO’su Zen Koh, GR-1 adlı robotun hasta bakıcısı, terapi asistanı ya da yalnız yaşayan yaşlılar için evde arkadaş olabileceğini söyledi. Robotun 1,64 metre boyunda ve 55 kilogram ağırlığında olduğunu belirten Koh, “Sistem kendi kendine dengede yürüyebiliyor ve farklı görevleri yerine getirebiliyor. Oturması, ayakta durması ve zıplaması için programlayabiliyoruz. Kolları mutfak eşyalarını ve aletleri alacak ve mühendislerin istediği görevleri yerine getirecek şekilde programlayabilirsiniz” dedi.
GR-1’in dünyanın ‘ilk seri üretim’ insansı/işçi robotu olması planlanıyor. Şirket, prototiplerin 2 ya da 3 yıl içinde seri üretime hazır olacağını duyurdu. Robotun fiyatının ise 100 bin dolardan az olacağı tahmin ediliyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024