Çin, uzay istasyonunun operasyonel ömrünün 10 yıldan 15 yıla çıkarılacağını ve gelecek yıllarda istasyondaki modül sayısının 3’ten altıya yükseltilmesinin planlandığını belirtti.
Çin, Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na (ISS) alternatif olan Tiangong (Göksel Saray) uzay istasyonunun boyutunu iki katına çıkaracağını duyurdu.
Bu, uzay araÅŸtırmalarında Çin’in artan rolünü ve iddiasını gösteriyor. NASA liderliÄŸindeki ISS’in 2030 yılından sonra ömrünü dolduracak olması uzay misyonlarında Tiangong’un güçlü bir alternatif olarak ön plana çıkmasını saÄŸlıyor. Bu tarih aynı zamanda Çin’in “büyük bir uzay gücü” olmayı hedeflediÄŸi yıl olma özelliÄŸine de sahip.
Çin’in kendi inÅŸa ettiÄŸi uzay istasyonu 2022’nin sonlarından bu yana tam kapasite çalışıyor ve 450 km yükseklikteki yörüngesinde ÅŸu anda en fazla üç astronota ev sahipliÄŸi yapabiliyor.
Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST), Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen 74. Uluslararası Astronotik Kongresi’nde yaptığı açıklamada, Çin uzay istasyonunun operasyonel ömrünün 10 yıldan 15 yıla çıkarılacağını ve gelecek yıllarda istasyondaki modül sayısının 3’ten altıya yükseltilmesinin planlandığını belirtti.
Altı modüle geniÅŸletildikten sonra istasyon, yirmi yılı aÅŸkın bir süredir yörüngede bulunan ISS’in kütlesinin sadece yüzde 40’ı kadar büyüklükte olacak. Bu da istasyonda daha fazla astronotun kalmasına ve daha fazla bilimsel deney yapılmasına olanak saÄŸlayacak.
Fakat Çin’in bu hedefine ulaÅŸmasına önemli darbe Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafınan vuruldu. ESA, bu yıl Tiangong’a katılmak için bütçesel ya da “siyasi” yeÅŸil ışığa sahip olmadığını belirterek Avrupalı astronotların istasyonda bulunma planının rafa kaldırıldığını iÅŸaret etti.
Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) yasaları da Çin ile NASA arasında doÄŸrudan ya da dolaylı bir iÅŸbirliÄŸi yapılmasını yasaklıyor. Bu da Tiangong’un uluslararası bir iÅŸbirliÄŸi platformu olma potansiyelini sınırlıyor.
ISS’nin bir katılımcısı olan Rusya da benzer bir plana sahip olduÄŸunu duyurmuÅŸ, geçen yıl dört kozmonotu barındırabilecek altı modülden oluÅŸan bir uzay istasyonu inÅŸa etmeyi planladığını açıklamıştı. Rusya’nın bu projesinin ne zaman hayata geçirileceÄŸi ise henüz belli deÄŸil.
Çin, uzay istasyonu projesinin yanında Ay ve Mars’a da insanlı ve insansız görevler düzenlemeyi hedefliyor. Geçen yıl Ay’ın karanlık tarafından toprak örnekleri getiren ilk ülke olan Çin, bu yıl da Mars’ta Zhurong adlı gezgini indirmeyi baÅŸarmıştı.
Çin’in uzay programının hızlı geliÅŸimi, diÄŸer ülkeleri de harekete geçiriyor. ABD, NASA’nın Artemis programı ile Ay’a yeniden insan göndermeyi ve orada sürdürülebilir bir varlık kurmayı planlıyor. ESA da Ay ve Mars’ta bilimsel araÅŸtırmalar yapmak için çeÅŸitli projeler yürütüyor.
Uzay, insanlığın yeni sınırı olarak görülüyor. Çin, bu sınıra ulaşmak için büyük adımlar atıyor. Fakat bu adımların ne kadar başarılı olacağı ve ne kadar uluslararası işbirliğine açık olacağı, önümüzdeki yıllarda göreceğimiz büyük sorular arasında.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024