Çin aşısının sonuçlarının açıklanması neden ertelendi?

Türkiye’nin de 50 milyon doz sipariş ettiği Çin’nin ürettiği CoronaVac aşısının Brezilya’daki ayrıntılı sonuçlarının açıklanması, üretici şirket Sinovac’ın talebiyle üçüncü defa ertelendi. Brezilyalı yetkililer, aşının ülkede onay alması için gereken yüzde 50 koruma sınırını aştığını açıklamakla yetindi; Çin firması Sinovac’ın, diğer ülkelerde yapılan testlerin de dikkate alındığı birleşik bir sonucu ilan edebilmek için erteleme istediğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından gözler aşının Türkiye’deki Faz-3 denemelerine ve Sağlık Bakanlığı’na çevrildi.

Aşının gönüllüler üzerinde denendiği diğer ülkeler olan Türkiye ve Endonezya’daki testlerin ne durumda olduğu ise hala bilinmiyor. 

Brezilya, CoronaVac aşısının Faz-3 testlerinin sonuçlarının tamamlandığı ilk ülke oldu. Çalışmaları Sinovac firması ile ortak yürüten Sao Paulo eyaleti sağlık kurumu Butantan Enstitüsü’nün, sonuçları 23 Aralık’ta ayrıntılı olarak açıklaması bekleniyordu. Ancak eyalet yetkililerinin düzenlediği basın toplantısında, nihai sonuçlar açıklanmadı. Sinovac şirketinin, yapılan kontrat uyarınca diğer ülkelerdeki test sonuçlarının beklenmesini istediği belirtildi.

Ağır hastalık geçiren olmadı…

 

Basın toplantısında yetkililer, 13 bin kişinin katıldığı testlerde CoronaVac aşısının ‘güvenli ve etkili olduğunun’ görüldüğünü, aşının ülkede onay alması için gereken yüzde 50 koruma oranını aştığını söyledi. Butantan Ensitüsü’nün Başkanı Dimas Covas, denemelerde aşıyı yaptıran grup arasında hiç ağır hastalık geçiren olmadığını açıkladı. Covas, tek yan etkinin de aşı yapılan noktada hafif ağrı olduğunu söyledi.

Sao Paulo eyaletinin Sağlık Bakanı Jean Gorinchteyn ise Brezilya’daki testlerde elde edilen koruma oranının, diğer ülkelerdeki testlerde görülenden farklı çıktığını söyledi. Aşı denemelerinin farklı ülkelerindeki testlerinde farklı sonuçlar alınması bilim dünyasında doğal karşılanırken, Butantan Ensitüsü’nün Başkanı Covas da bu konuda şu yorumu yaptı: “Sinovac’ın devam eden birkaç denemesi daha var ve verilere tutarlılık kazandırması önemli. Şirket, aynı aşının verilerini farklı kriterleri kullanarak analiz edemez ve aynı aşı için üç farklı koruma oranına sahip olamaz.”