Almanya’da çıkan Der Spiegel dergisinin 12 Haziran 2023 tarihli sayısında Jan Petter imzasıyla yayınlanan bir makalede, küresel çapta çocuk işçiliÄŸinin boyutlarına dikkat çekiliyor.
Çocuk işçiliÄŸi, dünyanın birçok yerinde ciddi bir insan hakları ihlali olarak karşımıza çıkıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuk Hakları SözleÅŸmesi’ne göre, her çocuÄŸun eÄŸitim hakkı, saÄŸlık hakkı, oyun hakkı ve ayrımcılıktan korunma hakkı vardır. Ancak bu haklar, çalıştırılan milyonlarca çocuk için hayal olmaktan öteye geçemiyor.
Almanya’da 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giren Lieferkettengesetz (Tedarik Zinciri Yasası), Alman ÅŸirketlerinin küresel tedarik zincirlerinde insan haklarına saygı göstermelerini ve çocuk işçiliÄŸi gibi uygulamaları önlemelerini zorunlu kılıyor. Ancak bu yasanın etkili olup olmadığı tartışma konusu.
Alman Der Spiegel dergisinde Jan Petter imzalı bir makalede, çocuk hakları örgütü Save the Children’ın yaptığı bir analize yer veriliyor. Analiz, 20 farklı tedarik zincirinde çocuk işçiliÄŸi riskini incelemiÅŸ ve 18’inde bu riskin yüksek olduÄŸunu tespit etmiÅŸ.
Analize göre, kahve, kakao, çay, fındık ve karabiber gibi ürünlerin yanı sıra giyim, cep telefonu, doÄŸal taÅŸ ve oyuncak üretiminde de çocuk işçiliÄŸi yaygın. Özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki ülkelerde milyonlarca çocuk saÄŸlıksız ve tehlikeli koÅŸullarda çalıştırılıyor.
Save the Children’ın sürdürülebilir tedarik zincirleri uzmanı Anne Reiner, bu durumun temel nedeninin Alman ÅŸirketlerinin agresif fiyat politikası olduÄŸunu söylüyor. Reiner, ÅŸirketlerin üretim, tarım ve madencilik sektörlerinde asgari geçim düzeyinin altında ücret ödediklerini ve bunun da çocukların saÄŸlık, eÄŸitim, koruma ve geliÅŸim haklarını ihlal ettiÄŸini belirtiyor.
Reiner, çocukların yoksulluk kısır döngüsünden kurtulmaları için ÅŸirketlerin ilk adım olarak üreticilerle iliÅŸkilerini gözden geçirmeleri gerektiÄŸini vurguluyor. Reiner, “Hammadde ürünün ambalajından daha az deÄŸerli olamaz” diyor.
Lieferkettengesetz’in amacı, Alman ÅŸirketlerine küresel tedarik zincirlerinde insan hakları ihlallerine karşı sorumluluk almalarını ve bunları önlemek için gerekli tedbirleri almalarını emretmek. Ancak Save the Children’ın analizi, bu yasanın yeterli olmadığını gösteriyor.
Reiner, yasanın sadece ÅŸeffaflık saÄŸlamakla kaldığını, ancak çocuk işçiliÄŸini sonlandırmak için somut adımlar atmadığını söylüyor. Reiner, “Åžirketlerin sadece tedarik zincirlerindeki durumu belgelemeleri yetmez. Aynı zamanda sorunları çözmek için harekete geçmeleri gerekir” diyor.
Reiner’a göre, Alman hükümetinin de bu konuda daha fazla baskı yapması ve uluslararası düzeyde iÅŸbirliÄŸi yapması gerekiyor. Reiner, “Çocuk işçiliÄŸi küresel bir sorun. Bu nedenle küresel bir çözüm bulunması lazım” diyor.
Ayrıca makalede, Almanya’da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile iÅŸbirliÄŸi yapan bir araÅŸtırma kuruluÅŸu olan Südwind Enstitüsü’nün direktörü olan Sabine Ferenschild ile yapılan bir röportaj yer alıyor. Ferenschild, çocuk işçiliÄŸinin en çok hangi sektörlerde görüldüğünü, bunun nedenlerini ve nasıl önlenmesi gerektiÄŸini anlatıyor.
Ferenschild’e göre, çocuk işçiliÄŸi en çok tarım, madencilik ve tekstil sektörlerinde görülüyor. Bu sektörlerde çalışan çocukların sayısı tam olarak bilinmese de, ILO’nun tahminlerine göre 152 milyon civarında olduÄŸu söyleniyor. Çocuk işçilerin büyük bir kısmı Afrika’da yaşıyor, ancak Asya ve Latin Amerika’da da yaygın bir sorun.
Çocuk işçiliğinin nedenleri arasında yoksulluk, eğitim eksikliği, ailevi baskı, kültürel gelenekler ve savaş gibi faktörler sayılabilir. Ferenschild, çocuk işçiliğinin sadece gelişmekte olan ülkelerin sorunu olmadığını, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de tüketim alışkanlıkları ve ticaret politikaları ile bu soruna katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Ferenschild, çocuk işçiliğinin önlenmesi için uluslararası düzeyde yasal düzenlemeler yapılması, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, şirketlere sorumluluk yüklenmesi ve tüketicilere bilinçlendirme yapılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca çocukların eğitim hakkına erişimini sağlamak ve ailelerin gelir düzeyini arttırmak için de çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.
NHY/ Der Spiegel, ZDFheute, DW, Süddeutsche Zeitung, Die Welt
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla ÅŸey keÅŸfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
















