Bu hafta yargılanacak gazetecilerin listesi ve suçlamalar

Bu hafta Türkiye genelinde farklı ÅŸehirlerde 9 gazeteci, yaptıkları ve takip ettikleri haberler nedeniyle yargılanacak. Medya ve Hukuk Çalışmaları DerneÄŸi (MLSA) tarafından paylaşılan “gazetecilik davaları” takvimine göre, bu gazeteciler ÅŸu suçlamalarla karşı karşıya:

19 Aralık:

– Dicle Haber Ajansı (DÄ°HA) Muhabiri Åžerife Oruç, “örgüt üyeliÄŸi” iddiasıyla Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

– Gazeteci Rüstem Batum, “Türk milletini, Türkiye devletini, Meclis ve hükümet ile yargı organlarını alenen aÅŸağılamak” iddiasıyla Ä°stanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

20 Aralık:

– Zilan Azad, Kadıköy’deki Dünya Barış Günü gösterilerini takip ederken gözaltına alınmasıyla ilgili dava için Ä°stanbul Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

21 Aralık:

– Gazeteci Hasan Sivri, 6 Åžubat depremleriyle ilgili görüntüleri paylaÅŸması nedeniyle “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

– Gazeteci Faruk Arhan, eski AKP Erzurum Milletvekili Zehra TaÅŸkesenlioÄŸlu’nun ÅŸikayetiyle açılan 50 bin TL’lik manevi tazminat davası için Ankara Gölbaşı 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

– Halk TV Eski Genel Yayın Yönetmeni Suat ToktaÅŸ, HSK Ãœyesi Hamit Kocabey’in ÅŸikayeti üzerine “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

22 Aralık:

– Bursa Muhalif Gazetesinin Sorumlu Yazı Ä°ÅŸleri Müdürü Ozan KaplanoÄŸlu, Gazete Editörü Hatice Nur Derya ve Gazeteci Burhan Gökay Küpeli, haber için takip ettikleri eylemde gözaltına alınmaları nedeniyle “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etmek” suçlamasıyla Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Bu davalar, gazetecilerin ifade özgürlüğü ve haber alma hakkını koruması açısından önemli. Gazeteciler, haber yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için önemli bir görevi yerine getiriyorlar. Bu görevlerini yerine getirirken, bazen iktidarın hoşuna gitmeyen haberler yapabilirler. Bu durumda, gazeteciler çeşitli baskı ve tehditlere maruz kalabilirler.

Bu davaların sonucunda, gazetecilerin ifade özgürlüğü ve haber alma hakkının nasıl korunacağı ortaya çıkacak. Eğer gazeteciler bu davalarda mahkum olursa, bu ifade özgürlüğü ve haber alma hakkının kısıtlanması anlamına gelecektir.

NHY/ MA