Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), Akdeniz’de göçmenlerin yaşadığı dramatik durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) rapor etti. UNHCR New York Direktörü Ruven Menikdiwela, son dokuz ayda Akdeniz’de en az 2 bin 500 göçmenin hayatını kaybettiğini ya da kayıplara karıştığını söyledi.
Menikdiwela, Rusya’nın talebi üzerine düzenlenen özel oturumda, Akdeniz’deki göçmen krizinin insanlık için bir utanç kaynağı olduğunu belirtti. Geçen yılın aynı dönemine göre ölü ya da kayıp sayısının yüzde 50 arttığını vurgulayan Menikdiwela, bu rakamın sadece resmi olarak tespit edilen vakaları kapsadığını, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini ifade etti.
UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa’ya ulaştığını belirterek, bunun da geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 83’lük bir artışa denk geldiğini kaydetti. Bu göçmenlerin büyük bir kısmının Suriye, Afganistan ve Irak gibi savaş ve çatışma bölgelerinden kaçan insanlar olduğunu hatırlatan Menikdiwela, uluslararası toplumun bu insanlara koruma ve destek sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.
Menikdiwela, denizde hayat kurtarmanın ve yardım sağlamanın en temel insani yükümlülüklerden biri olduğunu ifade ederek, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi. Ayrıca, göçmenlerin karaya çıktıklarında da uygun koşullarda karşılanmaları ve haklarının korunması gerektiğini vurguladı.
UNICEF: Çocuklar en çok risk altında
Öte yandan UNICEF’ten yapılan yine aynı konuyla ilgili ayrı bir açıklamada haziran ve ağustos aylarında Akdeniz’de ölen göçmen sayısının 990’a çıktığı ve bu rakamın geçen yıl aynı döneme oranla yaklaşık üç misli daha fazla olduğu bildirildi.
UNICEF, ocak ve eylül ayı ortalarına kadar 11 bin 600 refakatçisi olmayan çocuğun İtalya’ya geldiğini bu rakamın da geçen aynı döneme oranla yüzde 60 fazla olduğuna dikkat çekti. Bu çocukların büyük bir bölümünün Eritre, Somali, Sudan ve Nijerya gibi ülkelerden geldiğini belirten UNICEF, bu çocukların hem denizde hem de karada ciddi tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
UNICEF, Avrupa Birliği’nin (AB) göçmen politikasının çocukların haklarını gözetmesi gerektiğini, çocukların tutuklanmasına son verilmesi, aile birleştirme süreçlerinin hızlandırılması ve eğitim olanaklarının sağlanması çağrısında bulundu.
NHY/ Euronews
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024