Bilim insanları ilk kez uzakta bir galaksinin ölümüne tanıklık ediyor

İçlerinde yıldızların oluşumu durunca galaksilerin öldüğü biliniyor. Şimdi ilk defa gök bilimciler bu fenomene uzak bir galakside tanıklık ediyor.

Uzmanlar, yıldızları oluÅŸturmak için kullandığı gazın neredeyse yarısını dışarı atan bir galaksi tespit ettiler. Bu nadir gözlem Åžili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Teleskopları kullanılarak elde edildi.

ID2299 olarak bilinen bu galaksiden gelen ışığın Dünya’ya ulaÅŸması yaklaşık dokuz milyar yıl aldı. Evren ÅŸu anda tahminen 14 milyar yaşında ve bu astronomların evren sadece 4,5 milyar yaşındayken nasıl ortaya çıktığını gözlemledikleri anlamına geliyor. Çünkü uzaÄŸa doÄŸru baktıkça ışık bize ulaÅŸması zaman aldığı için geçmiÅŸe doÄŸru da bakmış oluyoruz.

ID2299 galaksisi yılda 10 bin güneÅŸ kütlesine eÅŸ deÄŸer miktarda gaz kaybediyor ve bu da galaksinin ÅŸimdiye kadar toplam gazının yüzde 46’sını kaybetmesine neden oldu. Bu gazlar nebulalar oluÅŸturmak için gerekli. Yıldızlar yoÄŸun gazların bulunduÄŸu nebulalarda gazların sıkışması ile meydana geliyor. Yıldızlar da karanlık madde ile birlikte oluÅŸturdukları çekim kuvveti ile galaksinin bir arada kalmasını saÄŸlıyor.

10 milyonlarca yıl sürecek

Her ne kadar ID2299 hızla yıldız yakıtı olan gazları kaybetse de hala bizim Samanyolu Galaksimizden yüzlerce kat daha hızlı şekilde yeni yıldızlar oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle ölümü 10 milyonlarca yıl sürecek.

Gerçekte bu galaksi milyarlarca yıl önce bunları yaşadı ve çoktan yok oldu ancak biz bu olayları şimdi görebiliyoruz.

Çarpışma ve birleşme mi buna yol açtı?

ID2299’a iliÅŸkin çalışmalar pazartesi günü The Journal Nature Astronomy dergisinde yayınlandı. Durham Ãœniversitesi’nden Annagrazia Puglisi “Ä°lk kez uzak Evrende, büyük bir soÄŸuk gaz püskürmesi nedeniyle ‘ölmek üzere’ olan tipik bir kütlesel yıldız oluÅŸturan galaksiyi gözlemledik” diyor.

Bu sürecin başlaması için olası sebeplerden biri de galaksinin çok daha önce bir zamanda bir başka galaksi ile çarpışmış veya yakın temasta bulunmuş olması. Bu şekilde savrulmaya ve gel git kuyrukları oluşmasına neden oluyor.

Tipik olarak, bu gelgit kuyrukları bu kadar uzak galaksilerde görülemeyecek kadar zayıf oluyor ancak gök bilimciler, uzaya doğru uzanan parlak kuyruğu bu kez gözlemleyebildiler.

Ancak çarpışmalar sonrası bu tür bir gaz kaybından ziyade uzun vadede birleşmeler ile yeni materyal kazanımı gözlemleniyor.

Galaksiler ile ilgili teoriyi gözden geçirmek gerekebilir

Eğer iki galaksinin çarpışması sonrası bu tür bir gaz kaybı yaşanıyorsa gök bilimcilerin galaksilerdeki yıldız oluşumunun sonuyla ilgili teorileri yeniden düşünmemiz gerekebilir.

Daha önce bilim insanları, yıldızların ve kara deliklerin yarattığı kozmik rüzgarların yıldız malzemesi olan gazı uzaya fırlattığını ve yıldız oluşumunun bu nedenle sona erdiğine inanıyorlardı.

Fransa’daki Saclay Nükleer AraÅŸtırma Merkezi’nde yazar ve gök bilimci olan Emanuele Daddi, “Çalışmamız, gaz püskürtmelerinin birleÅŸmelerle üretilebileceÄŸini, rüzgar ve gelgit kuyruklarının çok benzer görünebileceÄŸini gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Bu, galaksilerin nasıl öldüğüne dair anlayışımızı gözden geçirmemiz gerektiÄŸini anlamına gelebilir.”