Bilgisayar ve tablet gibi cihazlar gün geçtikçe eÄŸitim sisteminin önemli birer parçası haline geliyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre, dünya çapında ilkokulların yüzde 46,7’sinde bilgisayar kullanılıyor. Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelerde ise bilgisayar kullanımının yaygınlık oranı yüzde 98.
Ancak bilim insanları dersliklerde bilgisayar veya tabletin kullanılmasının avantaj saÄŸladığı konusunda aynı görüşleri paylaÅŸmıyor. Offenbach Ãœniversitesi Medya Teorisi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Ralf Lankau “Tablet ve bilgisayar çocukları akıllı yapmıyor, aptallaÅŸtırıyor” görüşünü savunuyor. Lankau, 10 yaşına kadar olan çocuklara iÅŸaret ediyor.
Lankau, dijital teknolojilerin çocukların gelişimi üzerindeki tesirine yönelik kaygılarını ifade etmek için Almanya Eğitim ve Bilgi Topluluğu aracılığıyla imza kampanyası başlatan 40 bilim insanı arasında yer alıyor.
Söz konusu giriÅŸimle uzmanlar, 4-11 yaşındaki çocukların gittiÄŸi yuva ve okullarda dijitalleÅŸme sürecinin ertelenmesini talep ediyor. DW’ye konuÅŸan Lankau, “Burada söz konusu olan dijital teknolojilerin kullanılmasının yasaklanması deÄŸil, sadece dersin asıl amacının ne olduÄŸunun hatırlanması” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Kendimize ÅŸu soruyu sormalıyız: Öğrenmedeki asıl hedef ne ve bu hedefe ulaÅŸmada analog ve dijital medyadan nasıl faydalanabiliriz? Ve soru ÅŸu olmamalı: Hangi yeni teknikler mevcut ve bunları okullarda nasıl kullanabiliriz?”
Dijital alandaki meslek eğitimini gözden geçirmeli mi?
Lankau ve aynı görüşü paylaÅŸanların baÅŸlattığı imza kampanyası, Almanya’daki okullarda dijitalleÅŸmede geri kalındığı eleÅŸtirilerinin arttığı bir döneme denk geldi. Buna raÄŸmen Lankau ve kampanyaya katılan diÄŸer bilim insanları, EÄŸitim Bakanlığından yuva ve okullarda teknolojinin kullanımını tekrar deÄŸerlendirmesini talep ediyor.
Lankau’ya göre Almanya’daki mevcut eÄŸitim sistemi, bireysel öğrenmeye ve sosyal becerilerin eÄŸitimdeki faydalarına yeterince önem vermiyor. Bu nedenle de dijital teknolojilerin öğrencilere katkısı sınırlı kalıyor. Lankau, “Dijital teknolojiler öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olabilir ancak bunun için öncelikle öğrencilerin öğrenmeyi öğrenmesi gerekiyor” diyor.
Lankau ayrıca dijital teknolojilerin çocukların zihinsel geliÅŸimi üzerinde olumsuz etkileri olduÄŸunu da savunuyor. Lankau’ya göre tablet veya bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte çocukların dikkat süreleri kısalmaya baÅŸlıyor. Bu da onların derse odaklanmasını zorlaÅŸtırıyor.
Lankau, “Çocuklar dikkatlerini çok kısa süreli olarak bir ÅŸeye veriyorlar. Bu da onların uzun süreli belleklerini
NHY/ DW, Fred Schwaller
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024