Hakkari’de bir çocuÄŸun çikolata yüzünden market deposuna kitlenmesine soruÅŸturma

Hakkari’de bir çocuÄŸun çikolata için market deposuna kapatıldığı görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine, kamuoyunda büyük tepki topladı. Görüntülerde, market görevlilerinin çocuÄŸu depoya kapatıp, babasına haber verdiÄŸi görülüyor.

Görüntülerin ardından, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları BirliÄŸi (HESOB) BaÅŸkanı Muharrem Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hakkari’de 3 harfli zincir marketlerden biri bu çocuÄŸu bir çikolata için 2 saat boyunca depoya kapatmış. Sonra babasına haber veriyorlar. Babası markete gelince çocuÄŸunun depoya kapatıldığını görüyor. Sizin o milyon dolarlarınızı o çocuÄŸun tek bir tırnağına kurban ederiz. Bu zincir marketin yetkilileri babadan ve bu çocuktan özür dileyip, yaptıkları bu utanç davranışın farkına varmazlarsa, ismini açıklar, oradan alışveriÅŸ yapılmaması yönünde protesto kampanyaları baÅŸlatacağız” dedi.

Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi de konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “Kamuoyuna yansıyan ve Hakkari’de bulunan zincir marketlerden birinde, bir çocuÄŸu 2 saat boyunca depoya kapatmak suretiyle ve üstelik ağırlaÅŸtırıcı sebeplerle kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu iÅŸleyen ÅŸahısların bu onur kırıcı eylemi; çocuÄŸun toplumsal yaÅŸamdaki fiziksel ve psikolojik sömürüsünü içeren bir tehdit niteliÄŸindedir. ÇocuÄŸun üstün yararı gereÄŸince ilgili fotoÄŸrafın yayınlanmaması gerektiÄŸini belirtmekle sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Ä°nsan Hakları DerneÄŸi (Ä°HD) Hakkari Åžubesi de yaptığı açıklamada, “BM Çocuk Hakları SözleÅŸmesi Madde 37: Çocuklar hiçbir ÅŸekilde insanlık dışı yöntemlerle ya da aÅŸağılanarak cezalandırılamaz. Söz konusu insanlık dışı muameleye karşı bütün hukuki sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı‘ndan yapılan açıklamada ise, “Market yetkilileri ve eylemde sorumluluÄŸu bulunan kiÅŸiler hakkında ‘çocuÄŸu hürriyetinden yoksun bırakma’ suçundan Cumhuriyet BaÅŸsavcılığımızca resen soruÅŸturma baÅŸlatılmıştır. SoruÅŸturma titizlikle ve tüm yönleriyle sürdürülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “GeleceÄŸimizin teminatı evlatlarımıza yapılan her türlü olumsuz eyleme karşı çok hassas olduÄŸumuz bilinmelidir. ÇocuÄŸun üstün yararını zedeleyecek hiçbir harekete izin vermeyiz. Adalet Bakanlığı olarak konuyu yakından takip ediyoruz. Hakkari Cumhuriyet BaÅŸsavcılığımız tarafından gerekli soruÅŸturma baÅŸlatılmıştır” dedi.

Olayın ardından, market yetkilileri tarafından açıklama yapılmadı.