Gazze: UCM “savaÅŸ suçu” incelemelerini hızlandıracak

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, İsrail ve Hamas arasındaki savaşta tarafları uluslararası hukuka uymaya davet etti.

Ä°srail ve Batı Åžeria’ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretlerin ardından açıklama yapan Khan, abluka altındaki Gazze Åžeridi’ne insani yardımların ulaÅŸtırılmasına izin verilmesi için de çaÄŸrıda bulundu. UCM BaÅŸsavcısı, “Hukuk, insani yardımın giriÅŸi konusunda şüpheye yer bırakmamaktadır” dedi. Sivillerin temel gıda, su ve acilen ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelere “gecikme olmaksızın, hızla ve yeterli ÅŸekilde” eriÅŸebilmesinin ÅŸart olduÄŸunu belirten Khan, Hamas’ın da bu yardımı istismar etmemesi gerektiÄŸine dikkat çekti.

Khan, “Tüm aktörler uluslararası hukuka riayet etmeli. Böyle yapmıyorsanız, ofisimin harekete geçmesi gerektiÄŸinde de ÅŸikâyet etmeyin” dedi.

Bölgede dört gün kalan ve Ä°srail’de Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında hedef aldığı yerlere de giden Khan, ziyaretinin “araÅŸtırıcı mahiyette olmadığını”, ancak her iki taraftan maÄŸdurlarla konuÅŸma imkânı bulabildiÄŸini söyledi.

Zamanında ve bağımsız inceleme vurgusu

UCM, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarındaki olası savaş suçlarıyla ilgili olarak 2021 yılında bir soruşturma başlattı.

UCM BaÅŸsavcısı Khan, “Ofisim, bu duruma iliÅŸkin incelemelerini ilerletmeye yönelik çabalarını daha da yoÄŸunlaÅŸtıracak” dedi. Khan, “Mevcut çatışmalardaki suçlara iliÅŸkin muteber iddialar, zamanında yapılan, bağımsız tetkik ve incelemelere tabi tutulmalıdır” diye ekledi.

(UCM) Başsavcısı Karim Khan

Khan daha önce 2021’de baÅŸlatılan soruÅŸturmanın 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırılarından sonra artan ÅŸiddet olaylarını kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletildiÄŸini söylemiÅŸti. Ancak UCM ekipleri henüz ne Gazze’ye girebildi ne de Ä°srail’de incelemede bulunabildi. UCM üyesi olmayan Ä°srail, mahkemenin yargılama yetkisini tanımıyor.

Khan, 7 Ekim’deki saldırıların ardından yaptığı açıklamada, UCM’nin hem Hamas’ın Ä°srail’de hem de Ä°srail’in Gazze Åžeridi’ndeki olası savaÅŸ suçlarını yargılama yetkisi bulunduÄŸunu söylemiÅŸti.

Ä°srail, ABD ve AB’nin terör örgütleri listesindeki Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarında çoÄŸu sivil, yaklaşık bin 200 kiÅŸinin öldürüldüğünü, 240 civarında insanın da rehin alındığını duyurmuÅŸtu. Filistinli saÄŸlık görevlilerin verdiÄŸi bilgiye göre, Ä°srail’in bu tarihten sonra Hamas kontrolündeki Gazze’ye düzenlediÄŸi saldırılarda ise çoÄŸu sivil ve çocuk, 15 bin 500’den fazla kiÅŸi öldürüldü.

UCM’nin soruÅŸturmasının kapsamı ve ne kadar sürede tamamlanacağı henüz belli deÄŸil.

NHY/ DW Türkçe