Bennu asteroidinden örnek taşıyan uzay aracı, Dünya’ya dönüyor

NASA’nın 2016 yılında fırlattığı OSIRIS-REx uzay aracı, güneÅŸ sistemindeki en eski ve en tehlikeli asteroitlerden biri olan Bennu asteroidinden örnek topladıktan sonra 24 Eylül Pazar günü Dünya’ya geri dönecek.

Uzay aracı, Bennu’dan aldığı örnekleri içeren bir kapsülü Utah eyaletindeki bir askeri alana paraşütle bırakacak. NASA, bu örneklerin gezegenlerin nasıl oluÅŸtuÄŸuna ve yaÅŸamın nasıl baÅŸladığına dair araÅŸtırmalara katkı saÄŸlayacağını ve Dünya’ya çarpabilecek asteroitler hakkındaki bilgimizi artıracağını belirtti.

OSIRIS-REx, Bennu asteroidine ulaÅŸtıktan sonra yaklaşık iki yıl boyunca yörüngeden inceledi ve uygun bir örnek toplama alanı seçti. Bu alan, Nightingale olarak adlandırıldı ve Bennu’nun kuzey yarıküresinde yer alıyordu.

2020 yılında OSIRIS-REx, Nightingale alanına yaklaÅŸtı ve uzay aracının koluna baÄŸlı olan bir cihazla Bennu’nun yüzeyine dokundu. Bu cihaz, Bennu’nun toz ve çakıl taÅŸlarından oluÅŸan regolit adı verilen malzemesini vakumlayarak topladı. Bu iÅŸlem sadece altı saniye sürdü ve OSIRIS-REx, güvenli bir mesafeye geri çekildi.

OSIRIS-REx, beklenenden çok daha fazla örnek topladığı için kapsülün kapağını tam olarak kapatamadı. Bu nedenle, NASA örnek kaybını önlemek için planlanandan daha erken kapsülü Dünya’ya göndermeye karar verdi. OSIRIS-REx’in topladığı örnek miktarının en az 60 gram olduÄŸu tahmin ediliyor.

NASA, kapsülün iniÅŸini canlı olarak yayınlayacak ve kapsülün güvenli bir ÅŸekilde alındığını duyuracak. Kapsül daha sonra Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne götürülecek ve burada örnekler açılacak ve analiz edilmek üzere hazırlanacak.

NASA, örneklerin bir kısmını diÄŸer ülkelerle ve gelecek nesillerle paylaÅŸacak. NASA, Bennu asteroidinin 2182 yılında Dünya’ya çarpma olasılığının %0.037 olduÄŸunu, yani 2700’de bir olduÄŸunu söylüyor.