Avrupa Merkez Bankası faizleri artırdı…

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadelede faiz oranlarını art arda sekizinci kez yükseltti. Bu karar, Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin yavaşlamasına rağmen enflasyonun yüzde 6,1 gibi rekor bir seviyeye ulaşmasının ardından geldi.

ECB, üç temel politika faizini 25 baz puan artırarak, refinansman faizini yüzde 4’e, mevduat faizini yüzde 3,50’ye ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,25’e çıkardı. Bu faiz artırımı, ECB’nin Temmuz 2022’den beri toplamda 400 baz puanlık bir sıkılaştırma adımı atmış olması anlamına geliyor.

Faiz artırımının amacı, enflasyonun orta vadede ECB’nin yüzde 2 olan hedefine dönmesini sağlamak. ECB Başkanı Christine Lagarde, basın toplantısında, “Faiz artırımı, enflasyonla mücadelede en uygun araçtır” dedi. Lagarde, enflasyonun uzun süre daha yüksek kalacağını ve çekirdek fiyat baskılarının güçlü olduğunu da vurguladı.

ECB’nin faiz artırım kararı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün politika faizini sabit tutarak faiz artırımlarına ara vermesinin ardından geldi. Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünümdeki belirsizliklere işaret ederek, “Faiz artırımına hazır değiliz” demişti.

ECB ve Fed arasındaki bu farklılık, euro/dolar paritesinde de etkisini gösterdi. Euro, ECB’nin faiz kararının ardından dolar karşısında değer kazanarak 1.17 seviyesinin üzerine çıktı.

ECB ayrıca, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamındaki alınmış varlıkların anaparalarının Temmuz 2023’ten sonra yeniden yatırıma yönlendirilmeyeceğini teyit etti. Bu da ECB’nin parasal genişlemeyi sonlandıracağı anlamına geliyor.

ECB’nin faiz artırım döngüsünün ne kadar süreceği ise belirsizliğini koruyor. Bazı analistler, ECB’nin bu yıl içinde bir kez daha faiz artırabileceğini öngörürken, bazıları ise ECB’nin daha temkinli davranacağını ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar bekleyeceğini tahmin ediyor.

NHY/ euronews