Avrupa BirliÄŸi’nden ırkçılığı önlemek’ için 5 yıllık eylem planı

Avrupa Komisyonu, ırkçılık ve ayrımcılığın önüne geçmek amacıyla alacakları önlem planını açıkladı.

Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) yürütme kolu tarafından hazırlanan 5 senelik eylem planında mevcut yasal çerçevenin güçlendirilmesi, ırkçılıkla mücadele için bir koordinatörlüğün kurulması ve AB personelinin çeÅŸitliliÄŸinin artırılması gibi maddeler yer alıyor.

Konuyla ilgili konuÅŸan Avrupa Komisyonu Åžeffaflık ve Avrupai DeÄŸerler BaÅŸkan Yardımcısı Vera Jourova, son dönemlerde Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) ve Avrupa’da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteriler sebebiyle kanun koyucuların konu hakkında bir ÅŸeyler yapması gerektiÄŸini söyledi.

Jourova artık hesap verme noktasına geldiklerini ifade ederek, “Dünya genelindeki protestolar bize açık bir mesaj gönderiyor. DeÄŸiÅŸimi ÅŸimdi yapmalıyız. Bu hiç de kolay olmayacak ancak deÄŸiÅŸim ÅŸart. Gerekirse mevzuatı güçlendirmekten çekinmeyeceÄŸiz. AB Komisyonu, iÅŸe alma politikasını Avrupa toplumunu daha iyi yansıtacak ÅŸekilde uyarlayacak.” diye konuÅŸtu.

Irkçılıkla mücadele için yeni koordinatör

AB’nin EÅŸitlikten Sorumlu Komisyoneri Hela Dalli ise kimsenin ırkçı doÄŸmadığını belirterek, “Ä°nsanların doÄŸasında ırkçılıkla ilgili kodlar yok. Bu, sonradan öğrenilen bir ÅŸey. Sizin nasıl yetiÅŸtirildiÄŸinizle alakalı. Bugüne kadar öğrendiÄŸimiz ÅŸeyleri unutma vakti geldi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Plan kapsamında, yeni işe alım politikalarının tanımlanması için gönüllü bir anket yapılacak ve komisyon personelinin çeşitliliğine ilişkin veriler bu çerçevede yeniden düzenlenecek.

Irkçılıkla mücadele için seçilecek yeni koordinatör, kıtadaki azınlıkların şikayetlerini dinleyerek farklı kültür ve ırktan vatandaşlara ait hakların AB yönetmeliğince yeterince yansıtılıp yansıtılmadığını denetleyecek.

Avrupalıların yarısı ülkelerinde ayrımcılık olduğunu kabul ediyor

AB ülkelerinde yapılan bir ankete göre, Avrupalıların yarısından fazlası, ülkelerinde ayrımcılığın yaygın olduğuna inandığını belirtiyor.

AB Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından yapılan baÅŸka bir anketlere göreyse, Kuzey Afrika kökenli insanların yüzde 45’i, Romanların yüzde 41’i ve Sahra altı Afrika kökenli insanların yüzde 39’u AB sınırları içerisinde yaÅŸadığı bölgede ırkçı ya da ayrımcı eylemlere maruz kaldığını ifade ediyor. (AP)