Ankara’da yaşam hakkı savunucuları, sokak hayvanlarının korunması için bir araya geldi. Etkinlikte, Türkiye’de sokak hayvanlarına yönelik artan saldırıların ve yasal düzenlemelerin eleştirildiği bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “Türkiye’de hayvan katliamları bu yasayla başlamadı. 20 yıldır yürürlükte olan yasa çoğu belediye tarafından uygulanmadı. Görevini yerine getirmeyen belediyelere ses çıkartılmadığı gibi, toplanıp öldürülen hayvanlar da görmezden gelindi. Yetmedi, hayvanlara dönük nefret cinayeti işleyen kişiler cezasızlıkla ödüllendirildi” denildi.
“Katliam Yasası”na Tepki
Sokak hayvanlarının toplanmasını ve öldürülmesini öngören “katliam yasası”na yönelik tepkiler, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sürüyor. Ankara’daki eylem, Kolej metro girişinde başladı. “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” yazılı pankartlar eşliğinde toplanan katılımcılar, hayvan katliamına karşı duyarlılıklarını dile getirdi.
Sakarya Caddesi’ne yapılan yürüyüşte sık sık “Bu katliam yasasını tanımıyoruz”, “Yasayı sokakta biz yazacağız” ve “Hayvanları değil, katilleri topla” gibi sloganlar atıldı. Yürüyüşe, DEVA Partisi Milletvekili Perihan Koca’nın yanı sıra DEM Parti, Emek Partisi, Halkevleri ve KESK gibi çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.
Hayvanların Korunması İçin Yasal Gereklilikler
Yürüyüşte, Kızılay’da toplanan yurttaşlar, yasaya karşı protestolarını sürdürdü. Basın açıklamasını yapan Burcu Ergül, “Türkiye’de hayvan katliamları bu yasayla başlamadı. 20 yıldır yürürlükte olan 5199 sayılı yasa çoğu belediye tarafından uygulanmadı. Yasanın 6. maddesi, yerel yönetimlere kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatma sorumluluğu veriyor, ancak bu madde 20 yıldır uygulanmadı” şeklinde konuştu.
Açıklamada, AKP-MHP bloğu tarafından geçirilen bu yasanın meşru olmadığına vurgu yapılarak, “Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi gerektiği” ifade edildi. “Önce İstanbul Sözleşmesi’ni iptal ettiler, şimdi hayvanları öldürmeyi yasalaştırdılar. Kimin yaşayıp yaşamayacağına karar verme hakkını kendinizde nasıl buluyorsunuz?” tepkisi gösterildi.
Hayvan Ölümlerine Dikkat Çekildi
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, eylem sırasında yaptığı açıklamada, “Son 60 günde 600’den fazla hayvan öldü. Kamera kayıtları bulunamıyor, vatandaşlar ‘bundan bir şey çıkmaz’ denilerek polisler tarafından geri gönderiliyor. Anayasal hakkımızı kullanmamızı engellemeye çalışan polisleri görevlerini yapmaya çağırıyoruz” dedi.