Ankara Barosu: Cezaevlerinde açık görüşlerin durdurulması insan hakkı ihlalidir

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi 14 Mart 2020 tarihinden itibaren pandemi gerekçesiyle cezaevlerinde açık görüşlerin durdurulmasını insan hakkı ihlali olarak nitelendirdi.
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden, 14 Mart 2020 tarihinden itibaren pandemi gerekçesiyle cezaevlerinde açık görüşlerin durdurulmasına iliÅŸkin yapılan yazılı açıklamada, “Gerekli tedbir ve önlemler alınarak ulaşılabilecek olan sonuca açık görüşlerin tamamen yasaklanmasıyla eriÅŸmeye çalışmak, insan hakkı ihlallerine sebep olmakla birlikte avukatların mesleÄŸini gereÄŸi gibi ifa etmelerinin önünde de engel oluÅŸturmaktadır” denildi.
Pandemi gerekçesiyle açık görüşlerin yasaklanması ile hükümlü ve tutukluların yaklaşık 20 aydır dış dünya ve yakınlarıyla irtibatının kesildiği belirtilen açıklamada, bu durumun sadece hükümlüleri ve tutukluları değil onların yakınlarını ve vekillerini de olumsuz etkilediği belirtildi.
“Bakanlığın cezaevlerinde sürdürmeye devam ettiÄŸi haklı ve bilimsel bir sebebe dayanmayan pandemi önlemleri, tutuklu ve hükümlülerin hak ettikleri insani yaÅŸam koÅŸullarına eriÅŸmesine engel teÅŸkil etmektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada, bu dönemde avukatların tutuklu ve hükümlü olan müvekkilleri ile görüşmelerini bir paravanın arkasından gerçekleÅŸtirdikleri, avukat-müvekkil gizliliÄŸi içerisinde kalması gereken bilgi ve belgeleri paylaÅŸamadıkları böylece, hükümlü ve tutukluların öncelikle hak arama hürriyeti ve adil yargılanma hakkı kapsamındaki savunma hakkının ihlal edildiÄŸine vurgu yapıldı.
Ayrıca açıklamada tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile temas kurmasına imkân sağlanmadan görüşmeye zorlanmalarının, aile hayatına saygı hakkının da ihlaline sebep olduğu kaydedildi.
Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, “Hükümlünün ailesi ve yakınlarıyla iliÅŸkisinin kısıtlanmasının neden olacağı sıkıntılara yenileri eklenmemeli ve hükümlüler yalnızlığa mahkûm edilmemelidir” ibaresine yer veren Ploski/ Polonya ve hükümlünün ailesiyle iliÅŸkini devam ettirmesinde devletin pozitif bir yükümlülüğünün olduÄŸuna vurgu yapılan Messina/ İtalya kararları da hatırlatıldı.
Baro’dan yapılan açıklamada, “Cezaevlerinde uygulanan mevcut açık görüş yasağının kaldırılarak diÄŸer toplumsal alanlardaki pandemi kuralları ile uyumlu olacak ÅŸekilde (aşı kartı veyahut son 48 saat içerisinde saÄŸlık kurumlarından alınmış Covid-19 PCR testi negatif sonucu ile birlikte) tutuklu ve hükümlülerin yakınları ve avukatları ile açık görüşüne imkân saÄŸlanmalıdır. Zira mevcut durum, hükümlülerin yargı kararı olmaksızın temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanmasına ve cezalandırılmalarına neden olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
ANKA