Katar, Afganistan’daki ABD çıkarlarını resmen temsil edecek

ABD ve Katar arasında imzalanan yeni bir anlaşmaya göre Katar’ın Kabil’deki Büyükelçiliği, ABD’nin Afganistan’daki diplomatik çıkarlarını resmen temsil edecek.

ABD Dışişleri Bakanı  Antony Blinken ve Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman El-Thani, Katar’ın ABD’nin çıkarlarını temsil etmesi için gelecek ay yürürlüğe girecek bir anlaşma imzaladı.

Katar’ı ABD’nin Afganistan’daki “koruyucu gücü” yapan anlaşma, görüşmelerin ardından Washington’daki Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen bir törenle imzalandı.

Bu anlaşma, 20 yıllık savaşın ardından Washington ile Taliban arasında gelecekteki olası doğrudan angajmanın önemli bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Blinken, “Katar, bazı konsolosluk hizmetlerini sağlamak ve Afganistan’daki ABD diplomatik tesislerinin durumunu ve güvenliğini izlemek için Afganistan’daki büyükelçiliği içinde bir ABD çıkar bölümü kuracak” dedi.

Blinken, ayrı bir anlaşmada Katar’ın Özel Göçmen Vizeleri (SIV’ler) için başvuran 8.000’e kadar risk altındaki Afgan’a ve uygun aile üyelerine geçici olarak ev sahipliği yapmaya devam edeceğini söyledi.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesi üzerine büyükelçiliklerini kapatmış  ve diplomatlarını geri çekmişti.

ABD, Avrupa ve diğer ülkeler, Taliban’ı resmi olarak tanıma konusunda isteksizler, onları siyasi ve etnik kapsayıcılık vaatlerinden geri adım atmak ve kadın ve azınlık haklarını korumamakla suçluyorlar.