Almanya’da ayda 49 avroya toplu taşıma uygulaması başlıyor

Almanya’da ayda 49 avroya otobüslere, metrolara, bölgesel trenlere sınırsız erişim uygulaması bugünden itibaren başlıyor.

Bu uygulama, kullanıcılara bir “devrim” vaat etmekle birlikte programın maliyeti çok tartışmalı.

Alman hükümeti, bu girişimle, bir yandan halkı enflasyon karşısında desteklemek, diğer yandan da çevreyi daha az kirleten ulaşım araçlarının kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.

“Deutschlandticket” adı verilen uygulama, otobüslere, metrolara, bölgesel trenlere sınırsız erişim sağlıyor, ancak yüksek hızlı trenler bu programın dışında tutuluyor.

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing’in ifadesiyle “tarihteki en önemli ulaştırma reformu” ya da bir Yeşiller milletvekilinin ifadesiyle “demiryolu devrimi” olduğu sonucuna varmadan önce 49 avroluk pasonun kendini kanıtlaması gerekiyor.

Almanya Toplu Taşıma Yöneticileri Birliği (VDV), 84 milyon nüfuslu ülkede gelecekte en az 16 milyon abonenin olmasını bekliyor. Normal sezonluk biletlerini “Deutschlandticket”e dönüştüren kullanıcılar hariç tutulursa, yaklaşık 750 bin bilet satılmış durumda.

Tartışmalı bir önlem

Ulusal Demiryolu İşletmecisi Deutsche Bahn’ın 30 milyar avro olarak tahmin edilen açığını arttırmamak için her biri yılda 1,5 milyar avro ödeyecek olan bölgeler ve devlet arasında bir finansman anlaşmasına varıldı.

Muhalefet, bu harcamayı eleştirdi. Hıristiyan Demokrat Milletvekili Michael Donth, bu paranın “demiryolu altyapısını iyileştirmek ve yenilemek için” kullanılması gerektiğini söyledi.

Almanya’da on yıl boyunca her yıl 8,6 milyar avro yatırım yapılması gereken demiryolu ağı yaşlanıyor.

Kalabalık trenler, gecikmeler, teknik sorunlar birikmeye başlıyor. 2022’de uzun mesafe trenlerinin sadece yüzde 65,2’si varış noktasına zamanında ulaşırken, dakiklik son bir yılda 10 puan düştü.

Bu zorluklar, geçen yaz, ilk düşük maliyetli ulaşım bileti tanıtıldığında ortaya çıktı. Almanlar, ayda 9 avro karşılığında tüm bölgesel ulaşım araçlarından yaralanabiliyordu.

“Çılgınlık”

Bu uygulama, 52 milyon biletin satılmasıyla büyük bir başarı elde etti, ancak demiryolu işletmeleri bu “çılgınlığın” üstesinden gelmekte zorlandı.

Ulaştırma Bakanı, formülü ekonomik açıdan daha uygulanabilir kılmak için gelecekte bilet fiyatlarının arttırılması ihtimalini göz ardı etmedi.

Uzmanlara göre, “şehir merkezlerinden uzakta” yaşayan pek çok insan “arabanın yerini alabilecek yeterli demiryolu altyapısına” sahip olmadığı için otomobillerden toplu taşımaya geçiş pek garanti görülmüyor.

Almanya İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan bir rapora göre, 9 avroluk bilet, 2019 yılına kıyasla karayolu trafiğinde sadece “durgunluğa” sebep oldu.

Federal Çevre Ajansı’na göre, 2022 yılında Almanya’da otomobiller 0,8 milyon ton artışla atmosfere daha fazla sera gazı etkisi yaratan gaz yaydı.

Uzmanlar, 49 avroluk biletin esas olarak “biraz daha pahalı bir karta sahip olan şehirli insanlara” fayda sağlayacağını belirtiyor.

Birçok ülke, ulaştırma sektörünün karbon etkisini azaltmak için demiryolu seyahatini canlandırmak istiyor.