AKP’li ve Kayyum belediyelerde usulsüzlükler zinciri

Sayıştay’ın son raporları, AKP’li ve kayyum atanan belediyelerin mali işlemlerinde ciddi usulsüzlükler, yolsuzluklar ve kamu zararları olduğunu ortaya koydu. Bu belediyelerin, ihaleleri şaibeli şekilde yaptığı, belediye kaynaklarını vakıf ve derneklere aktardığı, çevre kirliliğine göz yumduğu, çalışma ruhsatı olmayan işyerlerine ceza kesmediği, belediyeye ait taşınmazları meclis kararı olmadan sattığı veya devrettiği gibi pek çok skandal tespit edildi. İşte bazı örnekler:

Afyonkarahisar

Sayıştay, AKP’li Afyonkarahisar Belediyesi’nin mali iÅŸlemlerinde birçok usulsüzlük tespit etti. Belediyenin, ihalelerde rekabeti engellediÄŸi, kamu zararına yol açtığı, çalışma ruhsatı olmayan iÅŸyerlerine göz yumduÄŸu, belediye ÅŸirketlerine haksız kaynak aktardığı belirlendi.

Raporda, belediyenin 2021 yılında ihalelere katılımı engellemek için bazı firmalara davetiye göndermediği, bazı firmaların ise ihalelere katılımını engellemek için tekliflerini sunmamalarına rağmen ihaleyi kazandıkları belirtildi. Bu durumun kamu zararına yol açtığı tespit edildi.

Ayrıca belediyenin, çalışma ruhsatı olmayan 89 işyerine göz yumduğu, bu işyerlerinden 2021 yılında 1,5 milyon TL vergi kaybı yaşandığı belirlendi.

Belediyenin, belediye ÅŸirketlerine haksız kaynak aktardığı da tespit edildi. Belediyenin, belediye ÅŸirketlerine aktardığı 10 milyon TL’nin 5 milyon TL’sinin kamu zararına yol açtığı belirtildi.

Kocaeli

Türkiye’nin en borçlu belediyesi olan AKP’li Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi’nin, mülkiyetindeki taşınmazları vakıf ve derneklere tahsis ettiÄŸi, elektrik dağıtım ÅŸirketlerine ayrıcalık saÄŸladığı ortaya çıktı.

Raporda, belediyenin, mülkiyetindeki taşınmazları vakıf ve derneklere tahsis ederek kamu kaynaklarını bu kurumlara aktardığı belirtildi. Bu durumun kamu zararına yol açtığı tespit edildi.

Ayrıca belediyenin, elektrik dağıtım şirketlerine ayrıcalık sağlayarak bu şirketlerden daha yüksek tarife aldığı belirlendi. Bu durumun da kamu zararına yol açtığı belirtildi.

Belediyenin, çevre kirliliğini önlemek için maden işletmelerinden alması gereken tahsilatı hiç yapmadığı, 598 işyerinin çalışma ruhsatının olmadığı da saptandı.

Konya

AKP’li Konya BüyükÅŸehir Belediyesi’nin, servis ve taksi plakalarını usulsüz ÅŸekilde dağıttığı, Meclis Kararı olmaksızın baÅŸka kurumlara araç tahsislerinde bulunduÄŸu tespit edildi.

Raporda, belediyenin, servis ve taksi plakalarını usulsüz şekilde dağıtarak kamu kaynaklarını bu kişilere aktardığı belirtildi. Bu durumun kamu zararına yol açtığı tespit edildi.

Ayrıca belediyenin, Meclis Kararı olmaksızın başka kurumlara araç tahsislerinde bulunduğu belirlendi. Bu durumun da kamu zararına yol açtığı belirtildi.

Belediyenin, 662 adet işyerinden ilan ve reklam vergisi almadığı, belediyeye ait arazileri meclis kararı olmadan sattığı, tahsilatları takside bağladığı da raporda yer aldı.

Trabzon

AKP’li Trabzon BüyükÅŸehir Belediyesi’nin, mülkiyetindeki kültür merkezi ve salonu meclis kararı olmadan baÅŸka bir belediyeye tahsis ettiÄŸi, Atatürk Köşkü, Åžehir Müzesi, Kızlar Manastırı ve Çal MaÄŸarası’nı ihalesiz ve 23 bin liraya belediye ÅŸirketine usulsüz devrettiÄŸi belirlendi.

Raporda, belediyenin, mülkiyetindeki kültür merkezi ve salonu meclis kararı olmadan başka bir belediyeye tahsis ederek kamu kaynaklarını bu belediyeye aktardığı belirtildi. Bu durumun kamu zararına yol açtığı tespit edildi.

Ayrıca belediyenin, Atatürk Köşkü, Åžehir Müzesi, Kızlar Manastırı ve Çal MaÄŸarası’nı ihalesiz ve 23 bin liraya belediye ÅŸirketine usulsüz devrettiÄŸi belirlendi. Bu durumun da kamu zararına yol açtığı belirtildi.

Belediyenin, akaryakıt istasyonu olarak kiralanan arsaya lokanta yaptırdığı da raporda yer aldı. Bu durumun da kamu zararına yol açtığı belirtildi.

Kayyum atanan belediyelerde de durum farklı değil. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun 1 milyar 600 milyon liralık bütçeyi nasıl harcadığı bilinmiyor. Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun ise 1 milyar 200 milyon liralık bütçeyi yandaş firmalara aktardığı iddia ediliyor6. Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun da 1 milyar liralık bütçeyi nereye harcadığı soru işareti7.

Bu örnekler sadece birkaç ilde yaşanan usulsüzlüklerin bir kısmını gösteriyor. Sayıştay raporlarında yer alan diğer illerde de benzer skandallar yaşandığı görülüyor. AKP’li ve kayyum atanan belediyelerin halkın parasını nasıl çarçur ettiği, nasıl yandaşlara peşkeş çektiği ortada. Bu durumun hesabını vermek zorundalar.