AB’ye Türkiye için ekonomik baskı çaÄŸrısı

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), AB ile Türkiye arasındaki Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının geniÅŸletilmesinin, Türkiye’deki insan haklarının iyileÅŸtirilmesine bağımlı hale getirilmesini istedi.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), AB ile Türkiye arasında düzenlenecek zirve öncesi bir çaÄŸrı yaparak, Türkiye ile ekonomik iÅŸbirliÄŸinin geniÅŸletilmesinin Türkiye’deki insan haklarının iyileÅŸtirilmesine bağımlı hale getirilmesini talep etti.

Örgütten yapılan çaÄŸrıda, AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker’den, PerÅŸembe günü CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile yapacakları görüşmede, Gümrük BirliÄŸi’nin geniÅŸletilmesi yönündeki çabalardan ancak bu ÅŸekilde sonuç çıkabileceÄŸini net bir ÅŸekilde ortaya koymaları istendi.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, “Türkiye’de bir insan hakları ve hukuk devleti krizi olduÄŸunu” belirterek, devletin iktidarı eleÅŸtirenlere yönelik tutumuna son vermesini talep etti. Örgüt, Tusk ve Juncker’e PerÅŸembe günü yapılacak görüşmede tutuklu gazeteci ve muhaliflerin serbest bırakılmaları için ErdoÄŸan’ı zorlamaları çaÄŸrısı yaptı.

Açıklamada ayrıca ErdoÄŸan’ın olaÄŸanüstü hâli kaldırması ve idam cezasının yeniden geri getirilmesine yönelik olası planları da iptal etmesi gerektiÄŸine dikkat çekildi.

Referandum sonrası ilk buluşma

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye’deki anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumu sonrası ilk kez AB yetkilileriyle bir araya gelecek.

Türkiye ile sıkıntılı bir dönemden geçen AB, Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının geniÅŸletmesi için çaba gösteriyor. 1 Ocak 1996’da yürürlüğe giren Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının geniÅŸletilmesi, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaÅŸmasının bir parçası idi. AnlaÅŸma, 2016 yılı sonuna kadar müzakerelere baÅŸlanmasını öngörüyordu.