Gülmen ve Özakça için Soylu’ya belgeli cevap

İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da yaptığı açıklamada, açlık grevi sırasında tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve ilkokul öğretmeni Semih Özakça’ya ağır suçlamalar yöneltti.

“Basının yoÄŸun ÅŸekilde takip ettiÄŸi sözde bir açlık greviyle karşı karşıyayız” ifadesini kullanan Soylu, “Bu olay KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin iÅŸlerine dönebilmeleri için baÅŸlattıkları açlık grevi ÅŸeklinde pazarlanmıştı… Kasım ayından bu yana açlık grevine destek verenler, o kiÅŸilerin DHKP-C üyesi olduklarını söylediler mi?” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bakan Soylu, “Yapılan haberlerde özellikle akademisyen ve öğretmen vurgusu yapıyorlar ki; olay daha kolay yönetilsin, tiyatro daha güzel oynansın” diye ekledi.

Örgüt üyeliği suçlamasına belgeyle cevap

Gülmen ve Özakça’nın avukatı Selçuk KozaÄŸaçlı ise Soylu’nun müvekkillerine yönelik suçlamalarına tepki gösterdi. İçiÅŸleri Bakanı’nın “örgüt üyeliÄŸi” suçlamasını geri çeviren KozaÄŸaçlı, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Soylu’nun henüz onaylanmamış bir iddianameye yönelik konuÅŸmasının önemli bir suç olduÄŸunu” savundu.

KozaÄŸaçlı, 2012’de Gülmen hakkında örgüt üyeliÄŸi suçlamasıyla bir dava açıldığının doÄŸru olduÄŸunu ancak bu davadan beraat çıktığını ve kararın kesinleÅŸtiÄŸini söyledi. “2012 yılından bu yana örgüt üyesi olduklarını biliyoruz” demenin mahkemenin beraat kararını tanımamak olduÄŸunu söyleyen KozaÄŸaçlı, Bakan’ın kendisini bu ÅŸekilde yargının yerine koyduÄŸunu ifade etti.

KozaÄŸaçlı Twitter hesabından da Gülen ve Akça’nın 17 Mayıs tarihli adli sicil kayıtlarını paylaÅŸtı. Belgelere göre iki eÄŸitimcinin de adli sicili temiz.

“Çocuklarımızı terörist olarak eÄŸitsinler diye göndermiyoruz”

KozaÄŸaçlı, haklarında 20 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlanan Gülmen ve Özakça için, “Biz çocuklarımızı terörist olarak eÄŸitsinler diye okula göndermiyoruz” diyen Soylu’nun suçlamalarına da “son derece tehlikeli bir dezenformasyon” yanıtını verdi.

Özakça için Ankara Cumhuriyet Savcısı’nın devam etmekte olan bir mütalaası olduÄŸunu söyleyen KozaÄŸaçlı, bu dosyada, Özakça’nın herhangi bir örgüt üyesi olmadığı ve beraat etmesi gerektiÄŸi yönünde bir savcılık görüşü olduÄŸuna dikkat çekti. Avukat KozaÄŸaçlı, “Bu nedenle yargı kararları ve savcılık iÅŸlemlerini tanımayan bir bakan ile karşı karşıyayız” diye ekledi.

Enfeksiyon riski sürüyor

Gülmen ve Özakça ile son avukat görüşmesinin dün akşam yapıldığını söyleyen Kozağaçlı, cezaevinde kendilerine, su, tuz ve şekerin temin edildiğini söyledi.

Hijyen konusunda müvekkillerinin enfeksiyon riski taşıdığını tekrarlayan KozaÄŸaçlı, Gülmen’in birden fazla kiÅŸiyle, Özakça’nın ise bir kiÅŸiyle birlikte kaldığını söyledi.

Gülmen ve Özakça’nın mesajı

Gülmen ve Özakça’nın kendilerine destek vermek amacıyla düzenlenen protesto gösterilerinde yaralanan ve gözaltına alınan insanlara yönelik haberleri duyup çok üzüldüklerini belirten KozaÄŸaçlı, öncelikle bu kiÅŸilere geçmiÅŸ olsun mesajlarını gönderdiklerini belirtti. Eylemin yapıldığı yerde polis blokajı yüzünden esnafın dükkan kapatması nedeniyle de üzüntülü olduklarını belirten müvekkillerinin, herkese sevgilerini ilettiklerini söyledi.