Zonguldaklı madenciler birlikte sokağa çıktı

Zonguldak’ta, TTK ve TKİ’ye ait maden ocaklarının özelleştirilmesini kolaylaştıran torba yasaya karşı binlerce kişi madenciler öncülüğünde sokağa çıktı. 

‘Torba yasa’ geçen günlerde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa tasarısının 58’inci maddesi şöyle: “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.”

Tasarıda yer alan ‘işlettirmek’ ifadesi, maden ocaklarının özelleştirilmesinin de önünü açacak.

Daha önce kendilerini yerin altında kilitlemeye hazır olduklarını duyuran Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), bu kez Zonguldak’ta binlerce madenci ve onların ailelerinin katılımıyla Madenci Anıtı önünde miting gibi basın açıklaması yaptı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, maddenin yasalaşmaması için ellerinden gelen mücadeleyi yapacaklarını söyledi.

Daha önceki yıllarda taşeron uygulamasına karşı çıkarak bunun tarihte görülmedik kazalara neden olabileceği uyarısında bulunduklarını aktaran Demirci; Karadon, Kozlu ve Soma’da yaşanan facialara değindi.

Sendika başkanı şöyle devam etti: “Bizi dinlemediler ve madencilik sektörü kâr hırsına yenildi. Buradan hükümete, siyasi iktidara sesleniyoruz; 58’inci maddeyi tasarıdan çıkartınız. Buradan 550 milletvekiline sesleniyoruz; lütfen Meclis Genel Kurulu’nda 58’inci maddeyi kabul etmeyiniz. Biz üretmek istiyoruz, insanca çalışıp, insanca yaşamak istiyoruz.”

Madencilerin eşleri de eylemdeydi…

Maden ocağından çıkarak eyleme katılan dokuz yıllık madenci 37 yaşındaki Ayhan Saraç şunları kaydetti: “Biz üretmek istiyoruz. Ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Biz 58’inci maddenin geri çekilmesini istiyoruz. Ocaktan çıkıp eyleme geldim. Bütün arkadaşlarım özelleştirme istemiyoruz. Soma ve Ermenek’teki özel sektör facialarını biliyoruz. Özelleştirme olursa iş kazaları artar.”

Madenciler ‘Madenci feneri sönmeyecek’, ‘Madenler bizimdir satılamaz’ ve ‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’ sloganları attı.