Olumlu düşünce, her vakit ve koşulda yapabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, insan hayatını olumlu (pozitif) yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır. Bugün artık iş, spor ve sanat dünyasında bile olumlu(pozitif) düşünce, beyin gücünü artırıcı bir faktör olarak kabul edilmektedir. Olumlu (Pozitif) düşünce, diğer tüm beceriler gibi öğrenilebilecek bir beceridir. Olumlu(Pozitif) düşüncenin sağlık açısından önemli faydaları vardır. Stresten arınmanıza, depresyonla mücadele etmenize ve daha uzun yaşamanıza da yardımcı olur.
YKS’nin yaklaştığı bu günlerde, YKS’ye ilişkin düşünceleriniz geleceğinizi belirlemede ve sınav başarınızda çok etkili olacaktır. Aylardır YKS’ye yönelik çalışmalarınızı kararlılıkla sürdürüyorsunuz, elinizden gelen çabayı gösteriyorsunuz. YKS yaklaştıkça bu çabayı daha da etkinleştirin ve en önemlisi de, sınavla ilgili düşüncelerinizi olumlulaştırınız(pozitifleştirin).
YKS aklınıza geldiğinde, beyninizde uçuşan düşünceler eğer olumsuzsa(negatif) aylardır göstermiş olduğunuz çabalar boşa gidecektir. Unutmayın ki yaşam bir seçimler bütünüdür. Yaşamınızla ilgili birçok tercihi siz belirlediğiniz gibi, sınava ilişkin düşüncelerinizi de siz belirliyorsunuz. Psikolojide üç D kuralı vardır. Dugular düşünceye, düşünceler davranışa dönüşür. En kötüyü beklerseniz, başınıza o gelecektir. Sınav hakkındaki düşünceleriniz, sınava girerken yapacağınız davranışlarınızı da belirleyecektir. Olumlu(pozitif) düşünceler içine girerseniz, olumlu eylemlerde bulunursunuz, böylece başarının yarısını elde etmiş olursunuz.
YKS’ye hazırlanan öğrenciler çoğunlukla, olumsuz(negatif) düşünceleri kafalarından atamadıklarını söylerler. Unutmayın ki neyi düşünmek istiyorsanız onu düşünürsünüz. Eğer sınavı, istediğiniz puanı almak ve idealinizdeki okulu kazanmak için bir araç olarak görüyorsanız ve böyle düşünüyorsanız doğru yoldasınız demektir; fakat sınav aklınıza geldiğinde, gözünüzün önüne aşılmaz engeller geliyorsa, bu olumsuz(negatif) düşünceniz sizi başarısızlığa götürecektir ve bir an önce bu olumsuz(negatif) düşüncelerinizden kurtulmanız gerekmektedir.
Olumsuz(negatif) düşünceler bir anda zihine gelip, zihinden de bir anda uzaklaşmaz. Bir duruma şartlanmanın, yolu onu tekrar tekrar yapmaktan geçer. Eğer sınavı bir karabasan gibi yorumlayıp bunu tekrarlıyorsanız, buna şartlanırsınız ve bu olumsuz(negatif) düşünceden kolayca kurtulamazsınız.
Başarmak için bir an önce olumsuz olumsuz(negatif) düşüncelerden kurtulmanız gerekir. Eğer olumlu(pozitif) düşünce pratiklerini tekrar tekrar yaparsanız, olumsuz(negatif) düşünceleriniz yerleştikleri o yerden kısa bir süre sonra ayrılmak zorunda kalacaktır. Olumsuz (negatif) hiç bir düşünce zihinde kalıcı bir özelliğe sahip değildir. Önemli olan o düşünceyi değiştirme çabası içine girmektir ve o düşüncenin değişeceğine inanmaktır.
Olumlu(pozitif) tutumu olan, olumlu(pozitif) düşünen ve zorluklarla mücadele etmeyi seven biriyseniz, başarı sizin için kaçınılmazdır. Olumlu(pozitif) bir tutuma sahip olursanız, amaçlarınızı gerçekleştirmenizi hiçbir güç engelleyemez. Yaşam, bunun örnekleriyle doludur. Başarı ve başarısızlık arasındaki farkı oluşturan şey tutumunuzdur. Olumlu(pozitif) tutum olmadan hedeflerinize ulaşmanız zorlaşacaktır. Olumlu(pozitif) tutumlar sizin itici gücünüz olacaktır.
Bu durum, yalnız sınav için değil, yaşamdaki bütün amaçlar için geçerlidir. Yaşamda olumlu(pozitif) tutumları olanlar, hep olumlu(pozitif) adımlar attıkları gibi çevrelerindekilere de bu anlamda olumlu(pozitif) bir enerji vermişlerdir ve başarılı olmamızda bir motivasyon kaynağı olmuşlardır. Her birimizin çevresinde bu tip örnekler mutlaka vardır ve çevremizde bu örnekleri çoğaltmamız gerekmektedir.
Sevgili öğrenciler bu günlerde, varsa, sınav ile ilgili olumsuz tutum ve düşüncelerinizi mutlaka değiştirmeli, tercihlerinizi olumlu(pozitif) düşünmekten yana koymalı ve başarılı olma yolunda sağlıklı adımlar atmalısınız. Başarılar diliyorum.
- Türkiye’de Sosyoloji ve Türk Milliyetçiliği İlişkisi - 6 Kasım 2024
- 21. Yüzyılda Kadın Öğretmenlere Yönelik Dış Görünüm ve Giyim Kodları Eğitimi - 30 Ekim 2024
- Küfür Tecavüzün Teorisi midir? - 24 Ekim 2024