YKS Yaklaştıkça Olumlu (Pozitif) Düşünün

Pozitif düşünme ya da olumlu yaklaşım bireylerin yaşamış olduğu çeşitli sorunlara karşı çıkması ve bunların üstesinden gelebilmesi için oldukça önemlidir. Günümüzde birçok kişinin gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını bilmekteyiz. Bu aşamada bireyin oldukça yıprandığını ve bu durumun can sıkıcı hale geldiğini söylemek mümkündür. Özellikle kaygı, üzüntü ve stres bunun temelini oluşturmaktadır. Ancak bu durumu pozitif düşünce yöntemleri ile birlikte aşabilmeniz mümkündür. 

Olumlu düşünmenin faydaları ya da başka bir deyişle olumlu düşünmenin başlıca faydası stresten uzaklaşarak daha sağlıklı bir hayat sürmektir. Pozitif düşünme sizlerin hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra bu durum çevrenize de yansıyarak sizleri daha saygın bir hale getirecektir. Çevrenizde etki uyandırmak için öncelikle kendinizi değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Olumsuz düşünceler ya da farklı bir deyişle negatif düşünceler bizleri üzgün, şüpheci ve karamsar bir hale getirmektedir. Olumsuzluklara odaklanan bir düşünce sistemi daima en kötüsünün hissedilmesine yol açmaktadır. Bu durum karşısında bireyler kendisini koruyamayacak durumda hissederek öz güven yetisini kaybetmektedir. Bunun yanı sıra stres, kaygı, üzüntü ve ani duygu değişimi gibi pek çok olumsuz duygu ve düşüncenin de olumsuz düşünceler nedeniyle kaynaklandığını ve bireyi yıprattığını söyleyebiliriz.

YKS’nin yaklaştığı bu günlerde, YKS’ye ilişkin düşünceleriniz geleceğinizi belirlemede ve sınav başarınızda çok etkili olacaktır. Aylardır YKS’ye yönelik çalışmalarınızı kararlılıkla sürdürüyorsunuz, elinizden gelen çabayı gösteriyorsunuz. YKS yaklaştıkça bu çabayı daha da etkinleştirin ve en önemlisi de, sınavla ilgili düşüncelerinizi olumlulaştırınız (pozitifleştirin).

YKS aklınıza geldiğinde, beyninizde uçuşan düşünceler eğer olumsuzsa (negatif) aylardır göstermiş olduğunuz çabalar boşa gidecektir. Unutmayın ki yaşam bir seçimler bütünüdür. Yaşamınızla ilgili birçok tercihi siz belirlediğiniz gibi, sınava ilişkin düşüncelerinizi de siz belirliyorsunuz. Psikolojide üç D kuralı vardır. Dugular düşünceye, düşünceler davranışa dönüşür. En kötüyü beklerseniz, başınıza o gelecektir. Sınav hakkındaki düşünceleriniz, sınava girerken yapacağınız davranışlarınızı da belirleyecektir. Olumlu (pozitif) düşünceler içine girerseniz, olumlu eylemlerde bulunursunuz, böylece başarının yarısını elde etmiş olursunuz.

 YKS’ye hazırlanan öğrenciler çoğunlukla, olumsuz (negatif) düşünceleri kafalarından atamadıklarını söylerler. Unutmayın ki neyi düşünmek istiyorsanız onu düşünürsünüz. Eğer sınavı, istediğiniz puanı almak ve idealinizdeki okulu kazanmak için bir araç olarak görüyorsanız ve böyle düşünüyorsanız doğru yoldasınız demektir; fakat sınav aklınıza geldiğinde, gözünüzün önüne aşılmaz engeller geliyorsa, bu olumsuz (negatif)  düşünceniz sizi başarısızlığa götürecektir ve bir an önce bu olumsuz (negatif)  düşüncelerinizden kurtulmanız gerekmektedir.

Olumsuz(negatif)  düşünceler bir anda zihine gelip, zihinden de bir anda uzaklaşmaz. Bir duruma şartlanmanın, yolu onu tekrar tekrar yapmaktan geçer. Eğer sınavı bir karabasan gibi yorumlayıp bunu tekrarlıyorsanız, buna şartlanırsınız ve bu olumsuz (negatif) düşünceden kolayca kurtulamazsınız. 

Başarmak için bir an önce olumsuz olumsuz (negatif)   düşüncelerden kurtulmanız gerekir. Eğer olumlu (pozitif) düşünce pratiklerini tekrar tekrar yaparsanız, olumsuz (negatif)   düşünceleriniz yerleştikleri o yerden kısa bir süre sonra ayrılmak zorunda kalacaktır. Olumsuz (negatif)   hiç bir düşünce zihinde kalıcı bir özelliğe sahip değildir. Önemli olan o düşünceyi değiştirme çabası içine girmektir ve o düşüncenin değişeceğine inanmaktır.

Sevgili öğrenciler bu günlerde, varsa, sınav ile ilgili olumsuz tutum ve düşüncelerinizi mutlaka değiştirmeli, tercihlerinizi olumlu(pozitif) düşünmekten yana koymalı ve başarılı olma yolunda sağlıklı adımlar atmalısınız. Başarılar diliyorum.

Arslan ÖZDEMİR