Yerelin sesini, yerelde yaşayanlar seçsin

Yerel seçim öncesi 25. Ve 26. Dönem CHP Milletvekili Mehmet Tüm ile Balıkesir Belediye Başkanlığı aday adaylığı başvurusu üzerine yerel yönetim de ön seçim, Türkiye ve CHP üzerine konuştuk…

Sabahattin Meşe: Merhabalar Mehmet Bey, söyleşiye başlamadan önce önseçim ve demokrasiye olan inancınızdan dolayı bizimle söyleşi yapmaya olumlu yanıt verdiğiniz size teşekkür ediyoruz. Daha önce ön seçimle Cumhuriyetin Kurucu Partisinden(CHP) milletin temsilcisi olarak iki defa önseçimle meclise gittiniz ve hem kendi bölgeniz olan Balıkesir ilini hem de Türkiye’nin her tarafını adım adım gezdiniz. Ülkenin gidişatı ile neler söylemek istersiniz?

Mehmet Tüm: Cumhuriyet Halk Partisi ülkemizin kurucu partisi ayrıca başta laiklik olmak üzere Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının koyduğu diğer ilkelerinin de teminatı. Onun için CHP ve atacağı adımlar hem ülkemizde demokrasinin yerleşmesi hem de demokrasinin işlemesi için çok önemli. Bu durum elbette parti içi demokrasi açısından da çok önemli. Ben kendi adıma Milletvekilliği yaptığım her iki dönemde de elimden gelen mücadeleyi ve çabayı gösterdiğime inanıyorum.

Sabahattin Meşe: Mart 2019 yerel seçimlerinde önseçimi şart koşup adaylığınızı açıkladınız. Bunun sebebini açıklar mısınız?

Mehmet Tüm: Ben hayatım boyunca cumhuriyete, demokrasiye, sosyal devlete ve çağdaş eğitim ve öğretime inandım, bunun için mücadele ettim, etmeye devam ediyorum, bu uğurda bedeli neyse öderim. İnsanlığın ve insanlarımızın evlerinde güven içinde uyumaları sabah uyandıklarında bugün eve ekmek getirebilecek miyim kaygılarının olmadığı bir Türkiye için çalıştım. Biliyorsunuz Balıkesir ilimiz Kuva-i Milliye’nin başkenti Onun için de bu ilimizde CHP olarak yerel seçimleri almak zorundayız. Gördüğünüz gibi ülkemiz tarihinde görülmemiş bir bunalım yaşanıyor ve herkesin de bildiği gibi bu bunalımın sorumlusu AKP iktidarıdır.

Şuanda mevcut iktidar, ne yapacağını şaşırmış durumda. Sosyal devletin önemi de aslında burada çıkıyor ama ne yazık ki AKP iktidarı sosyal devlet adına ortada bir şey bırakmadığı gibi tüm kurumlarını içini de boşaltarak ülkede satılacak şey bırakmadı. İşte ben ve ekip arkadaşlarım da demokrasiye olan inancımızdan dolayı böyle bir yola girmeye karar verdik ve parti tüzüğümüzde yer alan önseçimle aday belirleme ilkesine sadık kalarak Balıkesir ilimizde Belediye Başkanlığına Aday adaylımızı açıkladık. Yerelin sesini, yerelde yaşayanlar seçsin istiyorum. İnşallah 68 yıl sonra CHP bayrağını yeniden Balıkesir’de dalgalandıracağız. Bunu yapmaya ihtiyacımız var, bunu yapacak gücümüz de kadrolarımız da var.

Sabahattin Meşe: Biliyorsunuz yerel seçimler çok önemli; seçilirseniz Balıkesir halkı için ne tür çalışmalarınız olacak?

Mehmet Tüm: Öncelikle şunu söyleyeyim başta da dedim, biz demokrasiye ve cumhuriyetin değerlerine bağlıyız. Bundan dolayı da demokratik kültürü geliştirmek, halkımızla birlikte ortak ve önemli sorunları belirleyerek birlikte çözmek istiyoruz özellikle de ekonomik durumu kötü olan vatandaşlarımıza günlük 4 saatlik iş imkânı sağlayarak onlara sosyal yardım adı altında sadaka vermek yerine belli bir ücret vereceğiz bunun çalışmalarına arkadaşlarımız başladı. Biliyorsunuz yerel yönetimlerin gelir kaynakları kısıtlı ama ilimizin sınırları içinde olan ilçelerimiz ve bölgemizin antikçağdan gelen bir kültürü var. Bizler de kültür sanat çerçevesinde bu tarihsel değerleri daha cazip hale getirmek istiyoruz.

Sabahattin Meşe: Gençlik geleceğin dinamizmi,  gençlere, kadınlara, yaşlılara, çocuklara değer verdiğini biliyorum. Çocuklar, gençlik ve kadınlar, yaşlılar için nasıl çalışmalarınız olacak?

Mehmet Tüm: Geleceğimiz, umudumuz çocuklarımız ve gençlerimiz tam bir kaos yaşıyor. Bugün geldiğimiz noktada gençliğimiz işsiz, kadınlarımız akşamları ne pişireyim derdinde, yaşlılarımızın hali ortada bu üç kesimde yaşamdan kopmuş sanki. Gençlerimiz ve kadınlarımız yaşamlarının en verimli ve üretken çağında bunları iş hayatına katmak bizim birinci önceliğimiz olacaktır. Ayrıca yaşlılarımız için “Bilgelik evleri kurup” onları hayata yeniden bağlayıp yalnızlıktan kurtaracağız. Bilgelik evleri yaşlılarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak ve onları sosyalleştirerek hayata yeniden bağlayacaktır. Yine bu evlerde uzmanlarımız aktif rol alarak her türlü desteği sunacaktır.  Çocuklarımız için de kreşler, oyun alanları ve yeteneklerine göre bilim sanat evleri düşüncemiz var. Aynı şekilde bu projemiz için de ekip arkadaşlarım ayrı bir çalıma yapıyorlar.

Sabahattin Meşe: Balıkesir ili özellikle ilçeleri turizm açısından önemli bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Mehmet Tüm: Turizm ve kültür birlikte ele alınması gereken durumlar bizim bakışımız da öyle olacak bildiğiniz gibi bölgemizde tarih, doğa, deniz ve kaplıca iç içe bizde bundan dolayı bu dört ayağı göz önüne alarak yeni projeler geliştireceğiz. Kış ve yaz turizmi açısından daha verimli bir ortam yaratacağız. Yine ilimiz doğal gıdaların merkezi bu alanları da daha güçlendirip belediye olarak daha çok katkı sunacağız.

Sabahattin Meşe: Vekilliğiniz süresince çevre konusunda çalışmalarınız oldu. Belediye başkanı seçilirseniz çevre ve kentleşme konusunda neler düşünüyorsunuz? Bildiğiniz gibi bölgemiz zeytinleriyle ünlü ama son yıllarda zeytin ağaçları kesilip inşaatlar yükseliyor. Zeytin ağaçlarını korumak için ne gibi önlemler alacaksınız?

Mehmet Tüm: Çevreyi koruma, bildiğiniz gibi sosyal devletin önemli bir ayağı ve bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek çevreye sahip çıkmanın en önemli unsuru. Biz de ilimizde bunu daha çok destekleyerek ekolojik tarımın gelişmesine katkı sağlayarak insanlarımızın sağlığını koruyacağız. Asırlardır bölgemizde zeytincilik önemli bir besin ve halkımızın geçim kaynağı bu konuda da yeni projeler geliştirerek zeytin ağaçlarının çoğalmasını ve zeytinciliğin gelişmesinde belediyemiz çapında yeni komisyonlar kurup çalışmalar yapacağız. Bildiğiniz gibi Kazdağları hem mitolojik anlamda hem de temiz çevre ve oksijen anlamda Türkiye’nin nefesi, seçildiğimiz takdirde Parti ve Belediye olarak bu nefese sahip çıkacağız. Son on beş yıldır AKP iktidarı çevreyi tahrip etmek ve her tarafı imara açmak için her şeyi yaptı. Bizim çevre felsefemizde ve bakışımızda doğanın para olmadığını çünkü doğa tükendiğinde paranın yenmeyeceği anlayışıdır. İşte bunun için de Kazdağları ’nın ranta açılmaması ve tahrip edilmemesi için de ayrı komisyonlar kurup bu konularda çalışmalar yapacağız.

Sabahattin Meşe: Seçim çalışmalarına ara vermeden devam ediyorsunuz. Halkın içinden gelen bir insan olarak halkın sorunlarını dinlemek sizi huzurlu kılıyor. Sorunları çözemediğiniz zaman neler hissediyorsunuz?

Mehmet Tüm: Elimden geldiği kadar çözüm gücü olmaya çalışıyorum. Telefonumu 24 saat kapatmıyorum, dileyen bana ulaşabiliyor. Bir emekçi çocuğuydum, kendim de emekçi bir insan olarak emeğe emekçilere ayrı bir önem veriyorum. Aralarında olmak huzur veriyor elbette.

Sabahattin Meşe; Ayırdığınız zaman ve fikirleriniz için teşekkür ediyor ve başarılar diliyoruz.

Mehmet Tüm: Kendimi anlatma fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceği için hayırlısı neyse onun olmasını dilerim.

 

Sabahattin MEŞE
Latest posts by Sabahattin MEŞE (see all)