Türkiye’de 15 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesi, bazı suçlardan hüküm giyen mahkûmlara erken tahliye imkânı sağlıyor.
Bu düzenlemeyle, 31 Temmuz itibarıyla açık cezaevine geçmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, kapalı cezaevinden açık cezaevine nakledilecek ve burada üç ay kaldıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanacaklar.
Yeni infaz düzenlemesi, AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı bir kanun teklifiyle TBMM’den geçti. Kanun teklifinin içerisine, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisi getirilmesi de eklendi. Kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni infaz düzenlemesinden yararlanacak olan suçlar arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçları bulunuyor. Ancak devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suç işleyenler, silahlı örgüt, casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hükümlü olan mahpuslar bu düzenlemeden yararlanamayacak.
DW Türkçe’den Alican Uludağ‘in haberine göre, yeni infaz düzenlemesinin nedenleri ve sonuçları tartışmalı. Sektör temsilcileri ve uzmanlar, düzenlemenin ceza adaleti ilkesini zedelediğini, toplumda mağduriyet duygusu yarattığını ve suç oranlarını artırabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca düzenlemenin pandemi koşullarında cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için yapıldığı iddiasının da gerçekçi olmadığını ifade ediyorlar.
NHY/ DW
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024