‘Unabomber’ olarak bilinen ABD’li matematikçi hücresinde ölü bulundu

ABD’nin en fazla bombalı saldırı gerçekleÅŸtiren kiÅŸisi olarak bilinen “Unabomber” Ted Kaczynski, hapishanedeki hücresinde ölü bulundu.

Unabomber” olarak isim yapan, Ted Kaczynski, ABD’nin en fazla bombalı saldırı gerçekleÅŸtiren kiÅŸisi olarak bilinen ve 1978 ile 1995 yılları arasında 16 bombalı eylem gerçekleÅŸtiren bir matematikçi, eski akademisyen ve eylemciydi. Kaczynski, matematik dehası kabul ediliyordu ancak 1969 yılında ilkel bir yaÅŸam tarzı sürdürürebilmek amacıyla akademik kariyerini ve toplumsal hayatı terk etti.

Kaczynski, 1971 yılında Lincoln, Montana yakınlarında elektriÄŸi ve su tesisatı olmayan, insanlardan ve yerleÅŸim yerlerinden uzak, bir ormanın içinde inÅŸa ettiÄŸi ahÅŸap kulübede yaÅŸamaya baÅŸladı. Kulübesini çevreleyen vahÅŸi doÄŸanın tahrip olmasına tanık oldu ve doÄŸada yaÅŸamanın savunulamaz olduÄŸu sonucuna vardı; 1978’de bombalamalara baÅŸladı. Bombalı paketlerini modern teknolojiyi geliÅŸtirdiÄŸini ve doÄŸayı tahrip ettiÄŸini iddia ettiÄŸi kiÅŸi ve kuruluÅŸlara gönderdi. Bu kiÅŸi ve kuruluÅŸlar arasında üniversiteler, havayolu ÅŸirketleri, bilgisayar maÄŸazaları, bilim insanları ve iÅŸ adamları vardı. Bombalama eylemleri sonucunda üç kiÅŸi hayatını kaybetti, 23 kiÅŸi de yaralandı.

Kaczynski, Federal SoruÅŸturma Bürosu (FBI) tarihindeki en uzun ve en pahalı soruÅŸturmaya neden oldu. Kaczynski’nin kimliÄŸi belirlenene kadar, soruÅŸturmaya University and Airline Bomber’ın kısaltması olarak UNABOM adı verildiÄŸi için, basın da bombalı saldırıların failine Unabomber adını taktı. FBI ve baÅŸsavcı Janet Reno, Kaczynski’nin üslûbunu tanıyabilecek birilerine ulaÅŸmak ve ipucu yakalayabilmek amacıyla, Kaczynski’nin Endüstri Toplumu ve GeleceÄŸi baÅŸlıklı makalesinin The Washington Post gazetesinde yayımlanmasını saÄŸladı. Makaleyi okuyan Kaczynski’nin kardeÅŸi David Kaczynski, aÄŸabeyinin üslûbunu tanıyarak FBI’a bildirdi. Kaczynski 1996 yılında tutuklandı.

Kaczynski, devlet tarafından atanan savunma avukatları, Kaczynski’nin ölüm cezası almaması için aklî dengesinin yerinde olmadığı iddiası ile savunma yapmak istedikleri için, Kaczynski avukatlarını görevlerinden azletti. 1998 yılında, tüm suçlamaları kabul ederek suçunu itiraf ettiÄŸi için mahkeme ile uzlaÅŸmaya varıldı. Kaczynski, ÅŸartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kaczynski, 81 yaşında hücresinde ölü bulundu.

Kaczynski’nin bombalama eylemlerinin arkasındaki motivasyonu ve felsefesi, Endüstri Toplumu ve GeleceÄŸi adlı manifestosunda açıklanmaktadır. Kaczynski, bu manifestoda sanayileÅŸmeye ve endüstri toplumuna karşı çıkmakta ve doÄŸayı hayatın odak noktasına yerleÅŸtiren bir anarÅŸizm anlayışını savunmaktadır. Kaczynski, bombalı eylemlerinin aşırı olduÄŸunu kabul etmekle birlikte, insan onurunun ve bireylerin özgürlüğünün yok edilmesine dikkatleri çekebilmek için gerekli olduÄŸunu da iddia etmektedir. Kaczynski, modern teknolojinin insanları kontrol altına aldığını, insan doÄŸasına aykırı olduÄŸunu, insanların mutsuzluÄŸuna ve psikolojik sorunlarına neden olduÄŸunu, doÄŸayı tahrip ettiÄŸini ve insanlığı yok oluÅŸa sürüklediÄŸini öne sürmektedir. Kaczynski, teknolojinin geri döndürülemez bir ÅŸekilde ilerlediÄŸini ve insanların buna uyum saÄŸlamak zorunda kaldığını belirtmektedir. Kaczynski, teknolojiye karşı devrim yapmanın tek çözüm olduÄŸunu savunmakta ve bunun için de küçük gruplar halinde örgütlenen radikal anarÅŸistlerin eyleme geçmesi gerektiÄŸini söylemektedir.

Kaczynski’nin manifestosu, hem akademik hem de popüler alanda ilgi görmüştür. Bazı yazarlar ve düşünürler, Kaczynski’nin eleÅŸtirilerine katılmakta veya hak vermektedir. ÖrneÄŸin, Noam Chomsky, Kaczynski’nin manifestosunun “çok düşündürücü” olduÄŸunu söylemiÅŸtir. John Zerzan, Kaczynski’nin manifestosunu “cesur” olarak nitelendirmiÅŸ ve onunla aynı fikirde olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. David Skrbina, Kaczynski’nin manifestosunu “tarihi bir belge” olarak tanımlamış ve onunla yazışarak bir kitap hazırlamıştır. Ancak bazı yazarlar ve düşünürler de, Kaczynski’nin eleÅŸtirilerine karşı çıkmakta veya eleÅŸtirmektedir. ÖrneÄŸin, Bill Joy, Kaczynski’nin manifestosunun “yanlış” olduÄŸunu söylemiÅŸtir. Alston Chase, Kaczynski’nin manifestosunu “saçma” olarak nitelendirmiÅŸ ve onun bir psikopat olduÄŸunu iddia etmiÅŸtir. Tom Junod, Kaczynski’nin manifestosunu “korkutucu” olarak tanımlamış ve onun bir canavar olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.

Kaczynski’nin hayatı ve eylemleri, film ve dizilere de konu olmuÅŸtur. ÖrneÄŸin, 1996 yılında The Unabomber: The True Story adlı bir televizyon filmi yayınlanmıştır. 2017 yılında Manhunt: Unabomber adlı bir mini dizi yayınlanmıştır. 2018 yılında Ted Kaczynski vs FBI adlı bir belgesel yayınlanmıştır. Bu yapımlarda Kaczynski’yi farklı oyuncular canlandırmıştır.

Kısacası, Ted Kaczynski ABD tarihinin en tanınmış ve tartışmalı eylemcilerinden biridir.