Ä°srail’de Netanyahu’ya karşı gösteriler büyüyerek devam ediyor

Ä°srail’de BaÅŸbakan Benjamin Netanyahu’nun liderliÄŸindeki saÄŸcı-dinci koalisyonun politikalarına karşı aylardır süren gösteriler, bu hafta da devam etti. Cumartesi akÅŸamı ülkenin çeÅŸitli kentlerinde binlerce Ä°srailli, mavi-beyaz ulusal bayraklar ve pankartlarla sokaklara döküldü. Bu haftaki protestoların gündeminde, Arap nüfusa yönelik artan ÅŸiddet ve gelecek hafta parlamentoda yapılacak kritik bir oylama vardı.

Medya raporlarına göre, yıl başından bu yana Ä°srail’de Arap nüfustan 100 kiÅŸi öldürüldü – 2022’nin aynı dönemine göre neredeyse üç kat fazla. Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir’in yönetimindeki polisin, ÅŸiddet dalgasına karşı yeterince müdahale etmediÄŸi eleÅŸtiriliyor. Protestocuların taşıdığı pankartlarda şöyle yazıyordu: “Ben-Gvir sen beceriksizsin. Ä°stifa et!”

Hükümetin yargı reformu planları da tepki çekiyor

Ä°srail’de yıl başından beri hükümete karşı düzenli olarak gösteriler yapılıyor. Netanyahu’nun koalisyonu, yargı reformuyla yüksek mahkemeyi hedef alarak zayıflatmak istiyor. Mahkemenin siyasi kararlara aşırı müdahale ettiÄŸini savunuyor. EleÅŸtirmenler ise kuvvetler ayrılığının tehlikede olduÄŸunu ve bir devlet krizi yaÅŸanabileceÄŸini uyarıyor. Netanyahu, Mart ayında yoÄŸun baskı sonucu planları askıya almıştı. Hükümet ve muhalefet arasındaki görüşmeler ise ÅŸimdiye kadar sonuçsuz kaldı.

Kapsamlı yasa tasarısının merkezi bir parçası, hakim seçime komitesinin yapısının deÄŸiÅŸtirilmesi: ÇarÅŸamba günü parlamento, dokuz kiÅŸilik kurulun iki temsilcisi hakkında oy kullanacak. Geleneksel olarak iki temsilciden biri muhalefetten geliyor. Ancak hükümetin bazı milletvekilleri, her iki koltuÄŸun da koalisyona verilmesini istedi. Böyle bir adım, ülkedeki protestoları yeniden alevlendirebilir. Organizatörler, hükümetin “boyut ve yoÄŸunluktan” ÅŸaşıracağını bildirdi. Muhalefet ise böyle bir durumda uzlaÅŸma görüşmelerini durdurmakla tehdit etti.

NHY/ ntv.de, cls/dpa